Εφετείο: «Όχι» στην έκδοση 21χρονης στην Τουρκία

Συνολικά είχαν συλληφθεί εννέα Τούρκοι κουρδικής καταγωγής στην Αθήνα
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 16:01
UPD:16:06
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
A- A A+

«Όχι» στην έκδοση της Τουρκάλας που είχε συλληφθει με άλλα οχτώ άτομα κουρδικής καταγωγής για τρομοκρατία λίγο πριν την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα, είπε το Συμβούλιο Εφετών.

Το τριμελές δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι οι κατηγορίες για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες και ανάρτηση πανό, που της αποδίδει η τουρκική δικαιοσύνη, δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις αλλά ούτε καν αδικοπραξιες.

Οι δικαστές έκριναν ακόμη ότι η 21χρονη εάν εκδοθεί στην Τουρκία δεν θα έχει δίκαιη δίκη και πως δεν αποκλείεται να κατηγορηθεί για άλλες πράξεις, σχετικά με τις πολιτικές της πεποιθήσεις και τους κοινωνικούς της αγώνες.

Μετά την απόφαση, η 21χρονη οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή γιατί κρατείται και για αδικήματα στην Ελλάδα (εκρηκτικά κλπ).

Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης των τουρκικών δικαστικών αρχών, η 21χρονη κατηγορείται για «συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», από το 2007 , δηλαδή από τότε που ηταν 10 ετών.

Υπέρ της απόρριψης του αιτήματος τάχθηκε και η εισαγγελέας, η οποία τόνισε οτι το ένταλμα εκδόθηκε στις 25/12/2017, και βασίζεται στο ότι η 21χρονη συμμετείχε σε κάποιες συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2015-16 και ότι είχε αναρτήσει κάποιο πανό. 

«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι αποδίδεται μία κατηγορία για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007 όταν η εκζητούμενη ήταν 10 ετών», είπε η κ. Σταθεα και πρόσθεσε: «Μπορεί να θεωρήσουν ότι και σε μικρότερη ηλικία των 7 ή και των 6 ετών διεύθυνε τρομοκρατική οργάνωση».

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε αόριστα και ασαφή τα στοιχεία, έωλη την κατηγορία, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητά της ότι προσβάλλεται ο κανόνας της ειδικότητας. Ότι δηλαδή η 21χρονη, αν εκδοθεί, θα δικαστεί και για άλλες πράξεις που προς το παρόν δεν είναι γνωστές, αλλά και οτι μπορεί να κινδύνευσει η ζωή της.

Τι είπε η 21χρονη

Η 21χρονη αρνήθηκε ότι είναι μελος τρομοκρατικής οργάνωσης και υποστήριξε ότι το μόνο που ζητούσε ήταν η δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα της.

«Από 17 χρονών με συνέλαβαν και με έδιωξαν από το σχολείο. Οι γονείς μου υπέφεραν. Συνέλαβαν ακόμη και τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι μας χωρίς να έχει κάνει κάτι. Έχω συλληφθεί τρεις φορές. Την πρώτη μου έσπασαν το πόδι και τα πλευρά, χωρίς να με πάνε στο νοσοκομείο. Τη δεύτερη φορά οι αστυνομικοί μου χτυπούσαν το κεφάλι στο τζάμι του περιπολικού και την τρίτη μου έσπασαν το χερι», ειπε η 21χρονη και προσθεσε:  «Αν εκδοθώ δεν θα έχω δίκαιη δίκη. Θα υποστώ βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Θα κρατηθώ σε κελιά απομόνωσης».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή