ΠΑΣΟΚ: Η προσφορά της ΝΔ ήταν η συκοφαντία και σήμερα οι καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2006 19:23
UPD:20:10
A- A A+

«Ο κ. Γ. Σουφλιάς απαντά με χαρακτηρισμούς γιατί γνωρίζει ότι δεν έχει δίκιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης απαντώντας στα όσα είπε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σχολιάζοντας δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέο για το σύστημα ανάθεσης έργων http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/08/29/1232467.htm .

Ο κ. Αθανασάκης εξήγησε ότι ο κ. Σουφλιάς δεν έχει δίκιο «πρώτον διότι απαντά σε κάτι που δεν ειπώθηκε, με αυτόν τον τρόπο και δεύτερον διότι γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος ότι το μειοδοτικό σύστημα, όπως εφαρμόζεται, χωρίς βελτιώσεις και προσαρμογές, θα συνεχίσει να οδηγεί σε υπερβολικές εκπτώσεις (και) σε ανολοκλήρωτα έργα, με πρώτα θύματα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά στον κλάδο των κατασκευών».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, «η προηγούμενη περίοδος ήταν η καλύτερη για την χώρα μας στον τομέα των Δημοσίων Εργων». «Με την ολοκλήρωση του Β' ΚΠΣ, την έναρξη του Γ' ΚΠΣ και τα Ολυμπιακά Εργα, το τοπίο άλλαξε συνολικά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα έγιναν πολλές και μεγάλες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση εξυγίανσης του συστήματος παραγωγής των έργων, δηλαδή καθιερώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος, το πόθεν έσχες, η δικαστική προστασία και οι υπερβάσεις των συμβατικών προϋπολογισμών, από 49,6% που ήταν την περίοδο πριν την τελευταία πενταετία, μειώθηκαν στο 17,3% και αυτό είναι αναμφισβήτητο».

Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι υπήρξε ανάπτυξη του κατασκευαστικού χώρου, μέσα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, απέκτησε τεχνογνωσία ο χώρος αυτός και παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι «η προσφορά της ΝΔ στην προηγούμενη περίοδο ήταν μόνο η συκοφαντία για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για τις επιχειρήσεις και η άρνηση κάθε μεγάλου έργου».

«Η προσφορά σήμερα της ΝΔ είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις. Ολοι γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση, στην πρώτη φάση, σταμάτησε όλα τα έργα που ήταν έτοιμα να δημοπρατηθούν για έξι μήνες μέχρι να ετοιμαστεί και να ψηφιστεί ο νέος νόμος. Στην συνέχεια καθυστέρησε άλλους έξι μήνες για να αλλάξει τα τιμολόγια των έργων. Δηλαδή, συνολικά ένας χρόνος ολόκληρος χωρίς ανάθεση νέων έργων και στη συνέχεια η αλλαγή των τιμολογίων προκάλεσε με την σειρά της νέα καθυστέρηση άλλων έξι μηνών σε πολλά έργα και κυρίως τα νομαρχιακά προκειμένου να εναρμονιστούν τεύχη δημοπράτησης και προϋπολογισμοί με τα νέα τιμολόγια», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και κατέληκε λέγοντας ότι «θα επανέλθει αν χρειαστεί, αναλυτικά, γιατί, κάθε λίγο, όταν εγκαινιάζει ή ανακοινώνει νέα έργα ο κ. Σουφλιάς, ξεχνάει να αναφερθεί πότε έγιναν οι μελέτες, ο προγραμματισμός και οι προκηρύξεις και ξαφνικά όλα αυτά νομίζουν ότι θα πρέπει να τα χρεωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή