Όρος στο «ραντεβού» Τραμπ - Κιμ η παύση των πυρηνικών δοκιμών

Διευκρινίσεις της Ουάσιγκτον για τις διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 14:45
REUTERS/Mike Theiler

«Ποιος ξέρει τι θα συμβεί; Ίσως να εγκαταλείψω γρήγορα ή ενδεχομένως να κάτσουμε κάτω και να πετύχουμε τη μεγαλύτερη συμφωνία για τον κόσμο».

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Για μεγάλη αποτυχία ή μεγάλη επιτυχία για ολόκληρο τον κόσμο κάνει λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην πολυαναμενόμενη επικείμενη ιστορική συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, με αξιωματούχους της Ουάσιγκτον να διευκρινίζουν πως η συνάντηση θα γίνει μόνο εφόσον γίνει αποδεκτός ο αμερικανικός όρος για τερματισμό των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών.

Οι συνομιλίες με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ή θα αποτύχουν ή θα έχουν αποτέλεσμα «τη μεγαλύτερη συμφωνία για τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για το Κογκρέσο Ρικ Σακόνε το Σάββατο στη δυτική Πενσιλβάνια.

«Ποιος ξέρει τι θα συμβεί; Ίσως να εγκαταλείψω γρήγορα ή ενδεχομένως να κάτσουμε κάτω και να πετύχουμε τη μεγαλύτερη συμφωνία για τον κόσμο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη πως η Βόρεια Κορέα έχει συμφωνήσει να μη διεξαγάγει καμία πυρηνική ή βαλλιστική δοκιμή προκειμένου να γίνει η συνάντηση. «Η Βόρεια Κορέα δεν έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή από τις 28 Νοεμβρίου 2017 και έχει υποσχεθεί να μην κάνει κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας. Πιστεύω πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» σχολίασε μέσω Twitter ο Τραμπ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει πως οι ΗΠΑ προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα από θέση ισχύος.

Την Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είχε επιχειρήσει να μετριάσει τον αρχικό ενθουσιασμό για την ιστορική επικείμενη συνάντηση Τραμπ - Κιμ που είχε νωρίτερα ανακοινωθεί, λέγοντας πως δεν θα γίνει συνάντηση χωρίς άμεσες και επαληθεύσιμες πράξεις από τη Βόρεια Κορέα.

O Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν έσπευσε χθες να δηλώσει στο NBC, ότι όρος του Αμερικανού προέδρου για τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο τερματισμός των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών.

«Ο πρόεδρος έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι οι όροι είναι να μη γίνουν πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και αυτός είναι όρος για τη συνάντηση» διευκρίνισε ο Μνούτσιν.

Επίσης ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο, μιλώντας στην εκπομπή «Fox News Sunday», επισήμανε πως η συνάντηση των δύο ηγετών δεν θα είναι μόνο για τις εντυπώσεις και ότι θα αποφέρει αποτέλεσμα. «O πρόεδρος Τραμπ δεν το κάνει για τις εντυπώσεις. Θα λύσει το πρόβλημα» είπε ο Πομπέο. Μερικοί αναλυτές με το που έγινε γνωστή η είδηση της επικείμενης συνάντησης είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της, εκτιμώντας ότι μπορεί να αποβεί σε «σόου» που θα εξυπηρετεί τον Τραμπ και την προσπάθειά του να κερδίσει εύσημα στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει δημόσια τις εξελίξεις όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας. «Δεν θέλω να συζητήσω για τη Β. Κορέα. Το αφήνω σε αυτούς που ηγούνται της προσπάθειας» δήλωσε ο Μάτις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης προς το Ομάν.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016 Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα «Algemeen Dagblad», μίλησε για ενδεχόμενο «διπλωματικό κίνδυνο» από τη συνάντηση Τραμπ - Κιμ, αμφισβητώντας την ικανότητα του Αμερικανού προέδρου να πετύχει αποτελέσματα.

«Αν θες να συζητήσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τα πυρηνικά του όπλα, χρειάζεσαι έμπειρους διπλωμάτες που σήμερα δεν διαθέτουν οι ΗΠΑ» υποστήριξε η Κλίντον.

Απαιτούνται «άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τους φακέλους και ξέρουν πώς να αποκρυπτογραφήσουν τους Βορειοκορεάτες και τη φρασεολογία τους» πρόσθεσε η Κλίντον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο έχασε πολλούς διπλωμάτες μετά την έλευση στην εξουσία του Τραμπ και δεν απομένουν αρκετοί ικανοί να διαπραγματευθούν με την Πιονγιάνγκ. «Δεν μπορείς να έχεις διπλωματία χωρίς διπλωμάτες» τόνισε η Κλίντον και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ δεν αναγνωρίζει τον κίνδυνο».

Η Κλίντον παραχώρησε τη συνέντευξη κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην Ολλανδία όπου θα εκφωνούσε ομιλία για τη διεθνή κατάσταση.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή