Μήνυμα Βαληνάκη στα Σκόπια

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2006 13:05
UPD:13:08
A- A A+

Οι διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη αφορούν στο ζήτημα της διεθνούς ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης. «Αν το ζητούμενο ήταν το πώς θα αποκαλεί η Ελλάδα την ΠΓΔΜ, δεν θα χρειάζονταν ούτε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», παρατήρησε ο υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου με αφορμή τις δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, για τη διαφορά του ονόματος.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που ως γνωστόν εδώ και αρκετό καιρό διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αφορούν στο ζήτημα της διεθνούς ονομασίας της γειτονικής χώρας. Αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και όχι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα αποκαλεί την ΠΓΔΜ σε διμερές επίπεδο», τόνισε ο κ. Βαληνάκης, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα επιδείξει το απαραίτητο πνεύμα συνεργασίας, προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Πηγή ΑΠΕ

«Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση», κατέληξε ο υφυπουργός, «αμφισβητεί και τελικά υποσκάπτει την ουσία και το νόημα της διαδικασίας που εξελίσσεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και τις σχετικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή