Επτά χρόνια από τον πυρηνικό εφιάλτη

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018 16:43
UPD:23:57
REUTERS/KYODO
A- A A+

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον πυρηνικό εφιάλτη και η Ιαπωνία προσπαθεί ακόμη να επουλώσει τις πληγές. Ήταν ένα σοκ για ολόκληρη την ανθρωπότητα, το οποίο φάνηκε να πυροδοτεί την απομάκρυνση αρκετών χωρών από την πυρηνική ενέργεια. Ορισμένες εξ αυτών αναθεώρησαν εκ νέου λίγα χρόνια αργότερα. 

Στις 11 Μαρτίου του 2011 το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο Σεντάι και το τσουνάμι, που το συνόδευσε, πυροδότησαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του σταθμού της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα τη διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Οι πυρήνες των πυρηνικών αντιδραστήρων έλιωσαν, καθώς τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας, αλλά και τα εφεδρικά συστήματα ενέργειας, δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους. Η κακή κατάσταση των αντιδραστήρων, η παλαιότητα, οι ρωγμές και προηγούμενα ατυχήματα, που είχαν συγκαλυφθεί διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο στην έκταση της καταστροφής. 

Χωρίς ηλεκτρική ισχύ και χωρίς το σύστημα σωληνώσεων και αντλιών που καταστράφηκε από την έκρηξη του περιβλήματος των αντιδραστήρων, οι αρχές αποφάσισαν να ψύξουν τα υπέρθερμα πυρηνικά καύσιμα με την εισαγωγή θαλασσινού νερού, σαν μια τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί η πλήρης τήξη του κελύφους του πυρήνα των αντιδραστήρων. Έτσι ο ατμός που αναγκαστικά εκτονωνόταν συνεχώς ήταν ραδιενεργός, περιέχοντας καίσιο-137 και ιώδιο-131 με χρόνο ημιζωής 30 χρόνια και 8 ημέρες, αντίστοιχα, που τα κάνει άκρως επικίνδυνα κατά περίπτωση.

EURONEWS

Σύμφωνα με το το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua η προσπάθεια εκκαθάρισης της περιοχής από τα πυρηνικά απόβλητα αναμένεται να απασχολήσει και τις επόμενες γενιές των Ιαπώνων τόσο για το υψηλό οικονομικό της κόστος όσο και για τα τεχνικά προβλήματα, που παραμένουν άλυτα. Η TEPCO έχει από τότε, επιτυχώς θέσει εκτός λειτουργίας τους πυρηνικούς αντιδραστήρες 5 και 6 στο αναφερόμενο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ περισσότεροι από 1.500 ράβδοι πυρηνικού καυσίμου απομακρύνθηκαν από τον πυρηνικό αντιδραστήρα 4 και τέθηκαν σε καθεστώς αποθήκευσης, το 2014.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει στην απομάκρυνση του λιωμένου πυρηνικού καυσίμου και των χαλασμάτων από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες 1 και 3, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντιμετώπισή τους, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση στην προσπάθεια να τεθούν εκτός λειτουργίας.

ΠΗΓΕΣ: Reuters, Xinhua, ΑΠΕ. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή