Υπέρ μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για το Κυπριακό, σύμφωνης με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, τάχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε ομιλία του στο φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59, Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην Πάφο. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι «Κύπρος και Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και να υποκύψουν στους όρους του κατακτητή, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού».
Η λύση, όπως είπε, είναι η πραγματική ελευθερία της Κύπρου, όπως την οραματίστηκαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ και την περιέγραψε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
«Τελικά, λύση του Κυπριακού θα είναι η λειτουργία του Απόστολου Ανδρέα, θα είναι η ελευθερία της Κύπρου, θα είναι η πραγματική λευτεριά όπως τη φαντάστηκαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ του 1955-1959, όπως την περιέγραψε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Και βεβαίως, αυτό θα γίνει όταν το έθνος είναι ενωμένο. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση, όλα τα κόμματα της Ελλάδος, είναι δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Κυπριακή Κυβέρνηση, σε όλα τα κόμματα της Κύπρου και στον Κυπριακό Ελληνισμό» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε πως «η μεγάλη επιτυχία της εισόδου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε στο αύριο».
Ο Έλληνας υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις, σημειώνοντας πως αυτή την περίοδο η γειτονική χώρα «προκαλεί και συμπεριφέρεται με αλαζονεία, προσβάλλοντας το διεθνές δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή». «Ενωμένοι, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» υπογράμμισε.
Παράλληλα ανέφερε ότι με σκληρή δουλειά διαμορφώνεται «ένας άξονας σταθερότητας, ο οποίος αρχίζει από την Ελλάδα και την Κύπρο και επεκτείνεται βόρεια προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και νότια προς το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα».
«Η Μεσόγειος φλέγεται. Έχουν καταλάβει πλέον όλοι στον παγκόσμιο χάρτη ότι για να υπάρξει σταθερότητα πρέπει να στηριχθούν και να στηρίξουν τον ελληνισμό της Κύπρου και της μητροπολιτικής Ελλάδος. Να δημιουργηθεί εκείνο το τόξο που θα μπορέσει ακόμα μια φορά να κάνει ανάσχεση των ροών προς τη Δύση που στο παρελθόν τις αντιμετωπίσαμε στη Σαλαμίνα, στο Μαραθώνα και τώρα πια σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» τόνισε.
Ομιλητής στο φιλολογικό μνημόσυνο ήταν και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε πως η Κύπρος «δίνει και πάλι σήμερα ένα δύσκολο αγώνα. Φαίνεται, σημείωσε, «να είναι μέρος της ιστορίας μας, να είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με προκλήσεις».
«Το χρέος προς την πατρίδα και προς τους ήρωες μας δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο» διεμήνυσε ο κ. Χριστοδουλίδης.