Μόστρα με τη «Μαύρη Ντάλια»

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2006 18:09

A- A A+

Η 63η κινηματογραφική Μόστρα της Βενετίας αναμένεται εξαιρετικά λαμπερή, αν και εγκαινιάζει το πρόγραμμά της την Τετάρτη 30 Αυγούστου με ένα «σκοτεινό» φίλμ, τη «Μαύρη ντάλια» του Μπράιαν Ντε Πάλμα. Αν οι Κάννες έβαλαν στοίχημα, ανοίγοντας την αυλαία με τον «Κώδικα Ντα Βίντσι», η έναρξη στο Λίντο δεν υπολείπεται, ενώ είναι και ένα δυνατό χαρτί για τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος.

Στην ταινία, που αποτελεί τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της ομώνυμης νουάρ νουβέλας του Τζέιμς Ελροϊ, και σηματοδοτεί την επάνοδο πίσω από τις κάμερες του Μπράιαν ντε Πάλμα, πρωταγωνιστούν η Σκάρλετ Γιόχανσον (στη φωτογραφία) και ο Τζος Χάρτνετ και η δις βραβευμένη με Οσκαρ Χιλαρι Σουόνκ.

Το όνομα «Μαύρη Ντάλια» παραπέμπει σε ένα ανεξιχνίαστο, παρά τις έρευνες, τις σχετικές υποψίες και τις εικασίες, έγκλημα που έγινε τον Ιανουάριο του 1947. Η κτηνώδης, σαδιστική δολοφονία μιας όμορφης νεαρής κοπέλας οδήγησε στο μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία του Λος Αντζελες. Το δολοφονημένο κορίτσι, όπως αποδείχτηκε, ήταν η ωραία Ελίζαμπεθ Σορτ, είκοσι δύο ετών. Είχε έρθει στα δυτικά απ’ τη Μασσαχουσέττη, αναζητώντας τη δόξα και το χρήμα στην κινηματογραφική πρωτεύουσα του κόσμου. Λίγο μετά τη δολοφονία της, οι εφημερίδες του Λος Αντζελες άρχισαν να λαμβάνουν μηνύματα από κάποιον που αυτοαποκαλούνταν Εκδικητής της Μαύρης Ντάλιας. Επί βδομάδες απολάμβανε ολοφάνερα τον ντόρο που είχε δημιουργήσει και την ικανότητά του να διαφεύγει, όπως είχε κάνει κι ο ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης στο Λονδίνο εξήντα χρόνια νωρίτερα.

Ο Τζέιμς Ελρόι έγραψε το μυθιστόρημα «Μαύρη Ντάλια» αφιερωμένο στη μητέρα του, που δολοφονήθηκε με τον ίδιο περίπου τρόπο το 1958, και ο δράστης έμεινε και στην περίπτωση αυτή ατιμώρητος. Το βιβλίο ήταν το πρώτο της τετραλογίας του Λος Αντζελες: Μαύρη Ντάλια, Μεγάλο πουθενά, L.Α. Confidential και Λευκή Τζαζ.

Η υπόθεση «Μαύρη Ντάλια» ήταν για τον κόσμο της επιβολής του νόμου ό,τι το Γουότεργκεϊτ για την πολιτική, καθώς ήταν αναμεμιγμένοι αστυνομικοί, πολιτικοί και γκάγκστερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή