Βουλή: «Μονομάχησαν» για εθνικά θέματα - προανακριτική

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 21:43
UPD:09/03/2018 00:32
SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αιχμή της υπόθεση Novartis, αλλά τα εθνικά θέματα.

Για την Προανακριτική

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση. Σημείωσε πως «η δική μας πρόταση για Προανακριτική γίνεται και για να απαντήσουμε στη δική σας δειλία, διότι περί δειλίας πρόκειται να εξαιρέσετε τους δικούς υπουργούς από τον έλεγχο».

Καταλόγισε, δε, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως «όταν κατάλαβε ότι κατέρρευσε η μεθόδευση περί ποινικών ευθυνών, μίλησε για πολιτικές ευθύνες» και συμπλήρωσε ότι «τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή τις χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές». «Και επειδή χθες ήμουν στη Ρόδο, σας προκαλώ: Ιδού η Ρόδος, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης», συμπλήρωσε. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι «δεν υπάρχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τυχοδιωκτισμό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να κλείσει άρον άρον την επιτροπή για την υπόθεση Novartis, αλλά να αφήσει να λάμψει η αλήθεια και να φανεί το βάθος της σκευωρίας». «Κρύβεστε στην υπόθεση της Novartis και δεν αφήνετε να πέσει φως στο σκοτάδι που εσείς έχετε ρίξει στην υπόθεση», συνέχισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι το μόνο που επιθυμεί, είναι να παράγει ένταση και διχασμό. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής «όπως έχει αρνηθεί στο παρελθόν τη σύσταση κάθε επιτροπής, Εξεταστικής ή Προανακριτικής, που έχουμε προτείνει».  

Εξάλλου, κατά τη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Κάηκε το ηθικό σας πλεονέκτημα». Κάλεσε επίσης τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση αν πρέπει ή δεν πρέπει η επιτροπή για τη Novartis να καλέσει τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες να καταθέσουν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού», καθώς και για «φτηνή επικοινωνιακή πολιτική» της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν τόλμησε «καν να φτάσει στην κάλπη», στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική στην υπόθεση Novartis.

Καταλόγισε, εξάλλου, στη Ν.Δ. ότι «μιλάτε για οικογενειοκρατία εσείς που διορίσατε όλα τα δισέγγονα και βαφτιστήρια στον νομό Χανίων». «Μιλήσατε για το ηθικό πλεονέκτημα. Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έναντι της ηθικής του παλαιού κομματικού συστήματος;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. πως «η ευθιξία Μητσοτάκη είναι μια λέξη που δεν εγγράφεται προφανώς στο δικό σας λεξιλόγιο».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των επιδομάτων ενοικίου, σημείωσε ότι η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε από ευθιξία γιατί παραδέχθηκε πως διέπραξε σφάλμα. Όπως είπε, είχε το δικαίωμα, αλλά δεν έπρεπε να πάρει το επίδομα, δεδομένου του εισοδήματός της. «Η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατ. που πήρατε με θαλασσοδάνεια θα τα επιστρέψετε ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο;», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «οι δικοί μας συνεργάτες μπορεί να υπήρξαν ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ, δεν υπήρξαν, όμως, ποτέ ιδιοκτήτες offshore», ενώ υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Για τα εθνικά θέματα

Η πολιτική αντιπαράθεση επεκτάθηκε και σε ζητήματα εθνικών θεμάτων, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να καταλογίζει ανικανότητα στην κυβέρνηση «σε όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής», καλώντας την να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας «για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, όπως συμβαίνει σήμερα με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών που έχουν διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κράτησή τους στην Τουρκία «είναι απαράδεκτη και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις». «Αισθάνεστε ακόμη ευχαριστημένος με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα;», διερωτήθηκε και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι άφησε να επικρατήσει ένα κλίμα εφησυχασμού, ενώ όπως είπε, η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται συνεχώς.

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαψεύσει τις αιτιάσεις του κ. Ερντογάν, ότι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία του είχε υποσχεθεί την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Κατά τη δευτερολογία του, εξάλλου, χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό επιπόλαιο και τον κατηγόρησε πως επιλέγει να συμπορευθεί «με έναν άνθρωπο που είναι, σήμερα, απών και δεν σας ενώνει τίποτα ιδεολογικά παρά μόνο η αγάπη για την καρέκλα», εννοώντας τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Καταλόγισε, δε, τον Πρωθυπουργό πως δίχασε τον ελληνικό λαό σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό. «Κατηγορήσατε τον ελληνικό λαό που διαμαρτυρήθηκε για το μακεδονικό ως φασίστες και όχλο», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός εγκάλεσε τη Ν.Δ. για ανεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα, ενώ συνέκρινε το περιστατικό με τον διεμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, με την κρίση των Ιμίων το 1996. «Δεν είναι πρώτη φορά που είχαμε προβλήματα. Πριν από 20 χρόνια είχαμε βρεθεί κοντά σε σύρραξη με την Τουρκία. Όμως εγώ την επόμενη μέρα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον ομόλογο μου. Ενώ ο τότε πρωθυπουργός συνομίλησε με τις ΗΠΑ και τις ευχαρίστησε και είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα», σημείωσε.

«Εγώ ότι είχα να πω, τα είπα στον Ερντογάν. Και για την κατοχή στην Κύπρο και για τις προκλήσεις στο Αιγαίο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή». Τόνισε, δε, ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Σχετικά με το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός να κουβεντιάσει το θέμα αλλά «όχι στο πόδι, όχι σε περίοδο έντασης και όχι στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού».

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη σχετικά με το Σκοπιανό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «με κατηγορείτε ότι πρώτα είδα τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και μετά τους πολιτικούς αρχηγούς. Αν δεν είχα νεότερα να σας αναφέρω, δεν θα είχε νόημα η συνάντηση». Είπε επίσης ότι «εγώ δεν έχω αλλάξει θέση στο ζήτημα. Υποστηρίζω την εθνική γραμμή, σύνθετη ονομασία, erga omnes. Εσείς έχετε αλλάξει θέση».

Τέλος, για το περιστατικό της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι δεν θα αναδείξει ένα σύνηθες και μεθοριακό ζήτημα ώστε να γίνει «μέγα και εθνικό που μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή