Αλ. Τσίπρας: Οι σύγχρονες κοινωνίες απέχουν πολύ από την πλήρη ισότητα των φύλων

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 10:25
UPD:11:47
Menelaos Myrillas / SOOC
A- A A+

«Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα που πρέπει να μας θυμίζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν για λογαριασμό των γυναικών όλου του κόσμου, μέσα από σκληρούς και επίμονους αγώνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπ. Δικαιοσύνης «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η σημερινή μέρα δεν είναι καθόλου κατάλληλη για εμπορευματοποιημένους εορτασμούς με απουσία κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου» καθώς όπως είπε, οι σύγχρονες κοινωνίες, ακόμα και οι πιο προοδευτικές, απέχουν ακόμα πολύ από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλήρης ισότητα των δύο φύλων.

«Έχουμε την αίσθηση ότι η προοδευτική Ευρώπη, που έχει προχωρήσει μπροστά, που έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, έχει καλύψει πολλά κενά και έχει καλύψει την απόσταση και θεωρούμε ότι έχει επιλύσει ζητήματα που αφορούν τις ανισότητες. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά από έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δείχνουν ότι ακόμα και στην Ε.Ε. η κατάσταση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, είναι πιο σκληρή από ό,τι ίσως θα υποθέταμε ότι είναι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Όπως επισήμανε, το ποσοστό των γυναικών που έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας στην Ευρώπη, από την ηλικία των 15 ετών και άνω είναι 33%, δηλαδή μία στις τρεις γυναίκες. Πρόκειται για 62.000.000 γυναίκες στην Ε.Ε., πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι βάσει της ίδιας έρευνας υπολογίζεται ότι 13.000.000 γυναίκες σε διάστημα 12 μηνών είχαν βιώσει κάποιας μορφής ψυχολογική βία από έναν τέως ή νυν σύντροφο, όπως δημόσιο εξευτελισμό ή απαγόρευση εξόδου από το σπίτι. 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κύρωση της σύμβασης «δεν έχει μόνο ένα συμβολικό ρόλο, αλλά ουσιαστικό περιεχόμενο», καθώς στοχεύει στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής.

Σημείωσε ακόμη ότι το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε πριν από λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας που αποτελεί «σημαντική τομή για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών και την καταπολέμηση των ανισοτήτων».

Συγκεκριμένα ανεφερε ότι στο σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή και στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνεται η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών να αυξηθεί από το 1/3 που είναι σήμερα στο 40%, επί του συνόλου των υποψηφίων. Εισάγεται, επίσης, η έννοια της διάστασης φύλου σε κάθε πεδίο της ασκούμενης πολιτικής, ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση του σχεδιασμού και αξιολόγηση της προώθησης των θεμάτων ισότητας. Η διάσταση του φύλου εισάγεται, επίσης, στους δημόσιους προϋπολογισμούς, στην ανάλυση κατά φύλο, του προϋπολογισμού, στην υποχρέωση λογοδοσίας των δημόσιων Αρχών για τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά για την ισότητα των δύο φύλων και στα δημόσια έγγραφα.

Το πιο σημαντικό όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ασκούμενης βίας κατά των γυναικών, καθώς προβλέπεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών και υποδομών με αντικείμενο την προσφορά ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής, αλλά και ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες που πέφτουν θύματα της βίας.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της αξιοπρεπούς και σταθερής εργασίας, σημειώνοντας ότι «σήμερα συνδέουμε άμεσα την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τις γυναίκες».

Η αξιοπιστία μας δεν κρίνεται κάθε 8 του Μάρτη, κρίνεται καθημερινά σε κάθε πεδίο, υπογράμμισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή