Πρ. Παυλόπουλος: Η Τουρκία έχει χρέος να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 11:45
UPD:18:04
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Η Τουρκία έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αφού ευχήθηκε στον Κύπριο ΥΠΕΞ για τα νέα του καθήκοντα, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε για την «αμέριστη συμπαράσταση» της Ελλάδας απέναντι στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία «είναι αμέριστη όχι μόνο λόγω των στενών εθνικών σχέσεων που έχουμε» αλλά και «γιατί είναι εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Όλες αυτές οι προκλήσεις είναι και προκλήσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι πρέπει να τις βλέπουμε» ανέφερε για να προσθέσει: «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς την φίλη και γείτονα Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δίκαιο της Θάλασσας την δεσμεύει γιατί ασχέτως του αν έχει προσχωρήσει ή όχι στην Συνθήκη του Montego Bay είναι γνωστό ότι αυτή η συνθήκη είναι δεσμευτική δεδομένου ότι παράγει πλέον- λόγω του αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει - γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που είναι δεσμευτικοί για όλους. Άρα η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού μετέφερε στον κ. Παυλόπουλο τις ευχαριστίες του Κύπριου προέδρου για τη συνεχή στήριξη στις προσπάθειες τερματισμού της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου, υπογράμμισε ότι παρά τις όποιες αρνητικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές της Τουρκίας, η Λευκωσία δεν θα παρασυρθεί σε ενέργειες στις οποίες ενδεχομένως θα ήθελε να την οδηγήσει η Άγκυρα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή