Νέα προώθηση Άσαντ, ελέγχει το 1/3 της Ανατ. Γούτα

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 13:14
UPD:13:22
REUTERS/BASSAM KHABIEH
A- A A+

Ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας ελέγχει πλέον το ένα τρίτο της Ανατολικής Γούτα, επιχειρώντας την πλήρη ανακατάληψη του τελευταίου αυτού προπυργίου των ανταρτών στις πύλες της Δαμασκού, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Κατέλαβαν κι άλλες αγροτικές περιοχές και η προέλασή τους συνεχίζεται από τα ανατολικά», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο, σημειώνοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις απέχουν πλέον δύο χιλιόμετρα από την Ντούμα, την μεγάλη πόλη της Γούτα.

Η υποστηριζόμενη από τη σύμμαχο της, Ρωσία, κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έκρυψε ποτέ την αποφασιστικότητά της να ανακαταλάβει τον ανταρτοκρατούμενο αυτόν θύλακα, οι περίπου 400.000 κάτοικοι του οποίου ζουν σε υπόγεια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων και αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

«Η επιχείρηση πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ωστόσο την Κυριακή ο Άσαντ. Οι δυνάμεις του ελέγχουν πλέον το ανατολικό και το νοτιοανατολικό τμήμα του θύλακα.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι αντάρτες που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα υποσχέθηκαν να επιτρέψουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν την Ανατολική Γούτα με αντάλλαγμα όμως ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ίντερφαξ.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν από νέες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στον θύλακα κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα, με τουλάχιστον 10 νεκρούς στην περιοχή Χαμουριγέ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν, σύμφωνα με την ΜΚΟ, βαρέλια με εκρηκτικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή