Αφιερωμένο στο λουλούδι εντελβάις το Doodle της Google

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 12:07
UPD:12:11
Google
A- A A+

Στο λουλούδι εντελβάις, γνωστό και ως «Βασίλισσα των Πάγων», «Αιώνιο Λουλούδι των Άλπεων» ή επιστημονικά «Leontopodium alpinum» (Λεοντοπόδιον το αλπικόν), αφιερώνει η Google το σημερινό της (5 Μαρτίου) Doodle.

Το μικρό, άσπρο και χνουδωτό φυτό με τα άοσμα άνθη, του οποίο το σχήμα θυμίζει αστέρι, έλαβε το όνομά του σαν σήμερα το 1874, από τις γερμανικές λέξεις edel (ευγενές) και weiss (λευκό).

Φυτρώνει σε μεγάλο υψόμετρο και συναντάται κυρίως σε βραχώδεις γκρεμούς της Αυστρίας και των Βαυαρικών Άλπεων, ενώ ανθίζει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσο για την προέλευσή του, δεν είναι λίγοι οι μύθοι που το συνοδεύουν. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, το αστέρι που οδηγούσε τους Τρεις Μάγους διαλύθηκε σε αμέτρητα μικρότερα πεφταστέρια, τα οποία σκορπίστηκαν στις πλαγιές των Άλπεων.

Βάσει ενός άλλου μύθου, το εντελβάις φύτρωσε από τα δάκρυα της «Βασίλισσας του Χιονιού», την πρώτη φορά που ένιωσε οίκτο.

Το εντελβάις θεωρήθηκε σύμβολο της αληθινής αγάπης και της αφοσίωσης. Σύμφωνα με παραδόσεις, η προσφορά ενός εντελβάις ως δώρου, ισοδυναμούσε με δαχτυλίδι αρραβώνων.

Κατά τη λαϊκή παράδοση, μόνο οι «εκλεκτοί» μπορούσαν να σκαρφαλώσουν στο βουνό και να πιάσουν το εντελβάις, προκειμένου να το χαρίσουν στο ταίρι τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από wikipedia

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή