Ομάδα όνειρο made in Greece

Με θρίαμβο επί των Αμερικανών 101-95 για πρώτη φορά στην ιστορία της
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2006 14:44
UPD:15:12

A- A A+

Στην κορυφή του κόσμου η Ελλάδα και το ελληνικό μπάσκετ. Η Εθνική Μπάσκετ έγραψε ιστορία με τη μεγαλειώδη νίκη της επί των Αμερικανών με «κατοστάρα» 101-95, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης μετά το «μουδιασμένο» πρώτο δεκάλεπτο ανέπτυξαν το πλούσιο ταλέντο τους και παίζοντας ψυχωμένα, αλλά και μυαλωμένα, υπό την καθοδήγηση του Παναγιώτη Γιανννάκη, απέκτησαν σταθερό προβάδισμα, το οποίο διατήρησαν μέχρι το τέλος της αναμέτρησης, κατακτώντας περήφανη νίκη επί των αστέρων του ΝΒΑ.

Κορυφαίος της ελληνικής ομάδας ο Βασίλης Σπανούλης με 22 πόντους και καθοριστικά καλάθια σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, και πάντα εντυπωσιακός ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης που έδωσε το έναυσμα για τη μεγάλη αντεπίθεση προς την ιστορική νίκη. Μεγάλη η συμβολή του Θοδωρή Παπαλουκά (8π., 12 ασιστ., 5 ριμπάουντ) και η βοήθεια από τον πάγκο με τους πόντους (έξι συνεχόμενους) του Δήμου Ντικούδη.

Πρόκειται για την πρώτη νίκη της ελληνικής ομάδας επί των Αμερικανών στην ιστορία του αθλήματος σε επίσημο αγώνα (εννέα αναμετρήσεις συνολικά).

Τα δεκάλεπτα του ιστορικού ημιτελικού: 14-20, 45-41, 77-65, 101-95.

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα επικράτησε πανζουρλισμός στον αγωνιστικό χώρο από τους παίκτες της ελληνικής ομάδας, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας για να πανηγυρίσουν τη μεγαλειώδη νίκη της Εθνικής επί των Αμερικανών. Τρελά πανηγύρια και από τους ομογενείς στις ΗΠΑ.

Π. Γιαννάκης: Μεγάλοι παίκτες και μεγάλοι χαρακτήρες οι Ελληνες παίκτες

«Νομίζω ότι τα όνειρα όταν τα πιστεύεις γίνονται πραγματικότητα. Αλλά τα παιδιά έχουν θέληση, πάθος, μα πάνω απ’ όλα έχουν χαρακτήρα. Είναι μεγάλοι παίκτες και βάζουν το εγώ κάτω από το εμείς. Είμαι ευτυχισμένος που συνεργάζομαι με αυτά τα παιδιά και θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που έχουν κάνει σπουδαία δουλειά».

Αυτά δήλωσε ο «αρχιτέκτονας» της ιστορικής επιτυχίας της Εθνικής Μπάσκετ, ομοσπονδιακός προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης, αμέσως μετά το τέλος του συγκλονιστικού ημιτελικού.

«Όλοι έλεγαν πως ήταν όνειρο να κερδίσουμε τους Αμερικανούς, αλλά εμείς αποδείξαμε πως όταν πιστεύεις στις δυνατότητές σου μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Πιστεύω πως οι παίκτες μου θα παραμείνουν συγκεντρωμένοι Ο Δήμος (Ντικούδης) και ο Σοφοκλής (Σχορτσιανίτης) ήρθαν από τον πάγκο και βοήθησαν πολύ την ομάδα. Το μπάσκετ δεν είναι μόνο ντρίμπλα και σουτ, αλλά και καρδιά και ψυχή και σύστημα», τόνισε ο πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης το 1987 και ως προπονητής το 2005.

Ο αρχηγός της Εθνικής μας, Μιχάλης Κακιούζης χαρακτήρισε τη σημερινή μεγαλειώδη νίκη ως τη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ. «Δεν ξέρω -είπε- αν θα πάρουμε το χρυσό, αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ. Συγχαρητήρια στα παιδιά, στο τεχνικό τιμ και στον κόσμο που ήρθε ως εδώ. Ευχαριστούμε ακόμα όλους τους Έλληνες οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ομάδα έχει πετύχει τα πάντα χάρη στη δουλειά».

Ερωτηθείς αν οι διεθνείς μας είναι ικανοί να παίξουν στο ΝΒΑ, ο 30χρονος φόργουορντ απάντησε χαρακτηριστικά: «Οι δικοί μας είναι… άσχετοι. Δεν μπορούν να παίξουν στο ΝΒΑ. Ο Σπανούλης κάτι πάει να κάνει...»

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς (ένας από τους κορυφαίους του αγώνα με δώδεκα ασίστ, αν και όλοι οι Έλληνες παίκτες ήταν εντυπωσιακοί) από την πλευρά του, συνεχάρη όλους τους Έλληνες οπαδούς που έκαναν το μεγάλο ταξίδι για την Ιαπωνία, ενώ ο Λάζαρος Παπαδόπουλος αρκέστηκε να πει: «Θέλουμε να πάρουμε το χρυσό, αλλά πρέπει να είμαστε το ίδιο καλοί και στον τελικό».

Ο θηριώδης Σοφοκλής Σχορτσιανίτης που έδωσε το έναυσμα για τη αντεπίθεση που οδήγησε στη μεγάλη νίκη, δήλωσε: «Είναι υπέροχη στιγμή αυτή που ζούμε. Το σημαντικό είναι ότι πλέον μας υπολογίζουν όλοι και θα μας υπολογίζουν για πολλά χρόνια ακόμα».

«Οι Αμερικανοί είχαν κάποιες αποτυχίες και ήταν αποφασισμένοι. Είναι η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ», δήλωσε ο Δήμος Ντικούδης με πολύτιμη συνεισφορά από τον πάγκο.

O πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος τόνισε: «Πιστέψαμε στην ελληνική ομάδα, πιστέψαμε στο ελληνικό μπάσκετ. Αυτή η ομάδα μπορεί να καθιερωθεί στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο στερέωμα».

Συγχαρητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Καλή επιτυχία στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ευχήθηκε στους Ελληνες θριαμβευτές της Σαϊτάμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. «Σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια, που με το ταλέντο, την ομαδικότητα, τη μεθοδική δουλειά, αλλά και το πάθος σας, προκριθήκατε στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης, γεμίζοντας όλους μας με αισθήματα χαράς και συγκίνησης. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στον τελικό», αναφέρει στο μήνυμά του προς τους Πρωταθλητές Ευρώπης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η ελληνική ομάδα απέδειξε ότι η Ελλάδα, όταν πιστέψει στις δυνατότητές της, μπορεί.

«Με την ιστορική της νίκη και την πρόκρισή της στον Τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ έκανε και πάλι υπερήφανους τους όπου γης Έλληνες. Απέδειξε ότι η Ελλάδα, όταν πιστέψει στις δυνατότητές της, μπορεί», αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός και προσθέτει:

Στους διεθνείς μας, στον προπονητή, και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας, στους πρεσβευτές της εθνικής μας αυτοπεποίθησης εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχές μου για τον τελικό της Κυριακής. Όλοι οι Έλληνες είμαστε μαζί τους».

«Αναρωτιέμαι εάν ένα ευχαριστώ είναι αρκετό, νιώθω την ανάγκη να το πούμε διπλό στον Παναγιώτη Γιαννάκη και στα παιδιά του», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μεταφέροντας φράση του Πρωθυπουργού για τη μεγαλειώδη νίκη της ελληνικής ομάδας.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη: «Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για την παλικαρίσια νίκη και την ιστορική σας πρόκριση στο τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μπάσκετ. Μια πρόκριση που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι με την μαχητικότητα, το ομαδικό πνεύμα, το πάθος και τη δύναμη τίποτα δεν είναι αδύνατο».

«Όλοι οι Έλληνες σε όποιο σημείο της γης κι αν βρίσκονται πανηγυρίζουν για την τεράστια επιτυχία σας. Μας κάνατε υπερήφανους και θα είμαστε όλοι στο πλευρό σας στην δύσκολη προσπάθεια που θα κάνετε για να ανεβείτε στο υψηλότερο σκαλί του παγκόσμιου βάθρου. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας», καταλήγει η υπουργός Εξωτερικών.

Περιχαρής ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η Εθνική μας Ομάδα έδειξε ότι είναι πολύ ισχυρή και έκανε την αμερικανική ομάδα να προσκυνήσει».

Τα συγχαρητήριά τους στην ελληνική ομάδα μετέφεραν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, η πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις