Παπανδρέου: Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί

«Οι λίγοι όμως και οι ημέτεροι ευημερούν. Οι πολλοί, τα λαϊκά και μεσαία στρώματα πλήττονται»
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2006 15:43
UPD:16:00
A- A A+

Νέα σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τις συναντήσεις που είχε με τη ΓΣΕΕ και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Με αφορμή τη μεγάλη νίκη της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως «παρ' ό,τι η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί, τα μηνύματα από τους κοινωνικούς φορείς είναι ξεκάθαρα: Οτι αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί. Διάχυτη είναι η διαπίστωση ότι η χώρα με αυτήν την κυβέρνηση δεν πάει μπροστά. Καθυστερεί και υστερεί με την κυβέρνηση της ΝΔ».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περικοπεί και αυτό εξαιτίας της δήθεν απογραφής που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι κατασκευαστές μιλούν για ανεργία, χαμένες ευκαιρίες, χαμένα κονδύλια, έργα που δεν θα ολοκληρωθούν ή θα είναι κακής ποιότητας. Αυτός ο δυναμικός για την χώρα μας κλάδος έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα».

«Οι πολίτες», τόνισε, «βιώνουν τα αποτελέσματα μια αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής. Η ανάπτυξη είναι ανάπτυξη με δανεικά, υποθηκεύοντας το μέλλον. Οι παραγωγικές δυνάμεις ασφυκτιούν. Η οικονομική κατάσταση για την ελληνική οικογένεια επιβαρύνεται καθημερινά: Η ακρίβεια, η ανεργία, η υπερφορολόγηση, ο υπερδανεισμός δυσχεραίνουν το σήμερα και δημιουργούν ανασφάλεια για το αύριο. Δεν αφήνουν τον Ελληνα να σχεδιάσει το μέλλον της οικόγενειάς του και των παιδιών του».

Οπως επίσης σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, «η περιφέρεια εγκαταλείπεται. Οι λίγοι όμως και οι ημέτεροι ευημερούν. Οι πολλοί, τα λαϊκά και μεσαία στρώματα πλήττονται. Οι αγροτικοί φορείς διαπιστώνουν ότι έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα του αγρότη τα τελευταία δύο χρόνια. Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν εχθρικό περιβάλλον. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι οδηγούνται σε απόγνωση». «Η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αντί να βοηθά μαζεύει φόρους από τους εργαζόμενους (και) προσφέρει φοροαπαλλαγές στους πλουσιότερους, στους ισχυρούς. Η ΝΔ ατάραχα ομολογεί καθημερινά την αποτυχία της. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», παρατήρησε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως ο τόπος έχει ανάγκη από όραμα, σχέδιο, κατεύθυνση, σκληρή δουλειά, πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και πρωθυπουργό που σκύβει πάνω στα προβλήματα του τόπου και του κόσμου.

«Δική μας ευθύνη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «είναι η αποκατάσταση του κράτους δικαίου, η κάλυψη των απωλειών στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, η δημιουργία μιας αναπτυξιακής δυναμικής και ενός μοντέλου με σωστή και δίκαιη ανακατανομή του πλούτου που παράγεται στην χώρα, αλλά και επένδυση στον άνθρωπο, την Παιδεία και την κατάρτιση».

Δηλώσεις Παναγόπουλου

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία στον εντοπισμό των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας τα οποία -όπως είπε- «συνοψίζονται στο ότι το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας μειώνεται στο σύνολο της οικονομίας και τα κέρδη αυξάνονται, ότι οι μισθωτοί είναι τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια, ότι οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται και ότι το μεγάλο πρόβλημα-όνειδος για την κοινωνία είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία των νέων».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, ενίσχυσε ορισμένες προτάσεις «και μας είπε ότι θεωρεί τους κοινωνικούς θεσμούς, και ιδιαίτερα τη ΓΣΕΕ, βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου που θα δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας».

Η ΓΣΕΕ ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εντείνει την δράση του, να συνδράμει στην προσπάθεια των συνδικάτων και να αποκαλύψει όπου γίνονται προσπάθειες να υποβαθμιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανανεώνοντας παράλληλα το ραντεβού για τις κινητοποιήσεις της 9ης Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς για τη διαφθορά, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι «η διαφθορά είναι υπαρκτή, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται, όπως έγινε προεκλογικά, με ηθικά προτάγματα». «Η διαφθορά κατατρώγει ως σαράκι τον κοινωνικό μας βίο και απαιτείται και η δημόσια διοίκηση να αναβαθμιστεί, το κράτος να αποκομματικοποιηθεί και τώρα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα κομματικοποίησης και οι δημόσιοι υπάλληλοι να εκπαιδευθούν, να καταρτισθούν και βεβαίως να αμείβονται ικανοποιητικά προκειμένου να μην υποκύπτουν στο δέλεαρ που οδηγεί στην διαφθορά», συμπλήρωσε.

Τέλος, σε ερώτηση «αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της ΓΣΕΕ», ο κ. Παναγόπουλος απάντησε μονολεκτικά «ουδείς» και πρόσθεσε ότι «η ΓΣΕΕ είναι ενωμένη και δυνατή και θα το δείτε στις επόμενες μέρες».

Δηλώσεις του προέδρου Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, μετά την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι το μείζον θέμα για τα άτομα με αναπηρία είναι το επίδομα θέρμανσης το οποίο, όπως υπενθύμισε, έχουν ζητήσει και με επιστολή μας στον Πρωθυπουργό της χώρας.

Παράλληλα τέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το αίτημα για εγγυημένο εισόδημα στους ανασφάλιστους Ελληνίδες και Ελληνες με αναπηρία, όπως επίσης και για τους ομογενείς και τους νόμιμους μετανάστες με αναπηρία, το ύψος του οποίου να είναι το 20πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη στην πρώτη περίπτωση, και 400 ευρώ στη δεύτερη.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή