Ιταλία: Παραλειπόμενα από την προεκλογική εκστρατεία

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 09:45
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI
A- A A+

Φως σε στιγμιότυπα από το «παρασκήνιο» της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία επιχειρεί να ρίξει με δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο, περιγράφοντας παραλειπόμενα από την κούρσα των κομμάτων.

Πρώτα οι… Σλοβάκοι

Σάλος ξέσπασε με αφίσες της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι με το σύνθημα «Πρώτα οι Ιταλοί», οι οποίες απεικόνιζαν οικογένειες που αποκαλύφθηκε ότι… είναι μοντέλα από τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Ο Ματέο Σαλβίνι απάντησε ότι για τον ίδιο, τα πέντε εκατ. ξένων που είναι νομίμως εγκατεστημένοι στην Ιταλία είναι το ίδιο με τους Ιταλούς, αν και έχει ταχθεί αντίθετος στη χορήγηση της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά τους. 

Κούρσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι βασικότεροι υποψήφιοι έπαιξαν το χαρτί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο τον πολλαπλασιασμό του κοινού τους, ιδιαίτερα των νέων ψηφοφόρων. Στο πλαίσιο αυτής της «κούρσας», ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προηγείται στο Twitter με 3,3 εκατ. followers. Ο Ματέο Σαλβίνι, με 600.000 και ο Λουίτζι ντι Μάιο με 290.000 ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση, ενώ ουραγός είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 26.000 followers.

EURONEWS

Στο Facebook, η κατάσταση είναι πιο ισορροπημένη: ο Σαλβίνι είναι επικεφαλής με 2 εκατ. ακολούθους, πριν από τον Ντι Μάιο με 1,2 εκατ., τον Ρέντσι με 1,1 εκατ. και τον Μπερλουσκόνι με 1 εκατ.

Πενταπλό στον ιππόδρομο

Στην Ιταλία, η δημοσίευση δημοσκοπήσεων σταματά 15 ημέρες πριν από την ψηφοφορία, με ορισμένες ενημερωτικές ιστοσελίδες, πάντως, να επιχειρούν να παρακάμψουν την απαγόρευση περιγράφοντας μία… κούρσα στον ιππόδρομο.

Εκεί, ο «Λουί της Υποτακτικής» (Λουίτζι Ντι Μάιο, γνωστός για τα γραμματικά του λάθη) φάνηκε να ξεπερνά τον «Φαν Φαρόν» (Ματέο Ρέντσι) και να συναγωνίζεται με τα καθαρόαιμα του στάβλου «Μπουρλέσκο» (συνασπισμός δεξιάς - ακροδεξιάς).

Αλλαγή «κοστουμιού»

Η κοινοβουλευτική περίοδος που ολοκληρώνεται ήταν η πιο «κινητική» στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας: 347 βουλευτές ή γερουσιαστές εκλεγμένοι το 2013, το 35% του ιταλικού Κοινοβουλίου, άλλαξαν παράταξη κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων έχασε ή απέκλεισε 39 βουλευτές/γερουσιαστές, που προσχώρησαν σε άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ περισσότερο… αναποφάσιστος ήταν μάλλον ο γερουσιαστής Λουίτζι Κομπάνια, ο οποίος εξελέγη με το κεντροδεξιό Popolo della Liberta για να μετακινηθεί από ομάδα σε ομάδα εννέα φορές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή