Πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα

Υπογραφή δύο συμφωνιών στον τομέα του τουρισμού και των θαλάσσιων μεταφορών
Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2006 12:14
UPD:12:56
A- A A+

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας, Ρο Μου Χιουν (Roh Moo-Hyun) υποδέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα.

Κατά τη συνάντηση τους οι δύο πρόεδροι αντήλλαξαν απόψεις για τα μεγάλα περιφερειακά θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον Κορεάτη ομόλογό του για την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ρο με ενημέρωσε για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και την ευρύτερη περιοχή της Βορειο-Ανατολικής Ασίας.

Σε δηλώσεις του ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πολιτικά, οικονομικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας θα αποτελέσουν κίνητρο για την προσέλκυση ευρύτερων νοτιοκορεατικών επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας είπε ότι αντήλλαξε με το Ελληνα ομόλογό του απόψεις επί ενός ευρέος φάσματος θεμάτων στην πρώτη συνάντηση –όπως επισήμανε- που έγινε μεταξύ των χωρών από τη στιγμή που εγκαθιδρύθηκαν διπλωματικές σχέσεις, τον Απρίλιο του 1961.

Υπογραφή συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού και των θαλάσσιων μεταφορών

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην υπογραφή των δύο συμφωνιών, μίας στον τομέα του τουρισμού και μίας για τις θαλάσσιες μεταφορές, μεταξύ Ελλάδος και Κορέας, που, όπως σημείωσε, βοηθούν την εγκαθίδρυση ενός προτύπου, ενός μοντέλου αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας στους σχετικούς τομείς, οι οποίοι θεωρούνται υψηλής σημασίας και για τις δυο χώρες. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να επεκταθεί η συνεργασία των δύο χωρών και σε άλλους τομείς, όπως αυτός της τεχνολογίας.

Όπως εξάλλου δήλωσε ο κ. Ρο, ο κ. Παπούλιας συμφώνησε ότι το ζήτημα της Βορείου Κορέας (πυρηνικά) θα μπορέσει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα μέσω του διαλόγου και εντός του εξαμερούς πλαισίου που έχει τεθεί.

Τέλος ο κ. Ρο προσκάλεσε επισήμως τον κ. Παπούλια να επισκεφθεί τη Νότιο Κορέα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή