Βενεζουέλα: Ένοπλοι κρατικοί πράκτορες μέσα στο σπίτι του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λόπεζ

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 18:03
UPD:18:11
EPA/FERNANDO BIZERRA JR

Λεοπόλντο Λόπεζ

A- A A+

Πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών της Βενεζουέλας εισήλθαν στην οικία του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ, ο οποίος βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό για τον προ ετών ρόλο του σε διαδηλώσεις ενάντια στο «τσαβικό» καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Την ενημέρωση έκανε μέσω Twitter η σύζυγος του κ. Λόπες.

Οι πράκτορες της Μπολιβαριανής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Sebin) έφτασαν στο σπίτι του ηγέτη του κεντρώου κόμματος «Λαϊκή Θέληση» λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση ρεπορτάζ στους New York Times, στο οποίο ο Λ. Λόπεζ κατήγγελλε ότι οι αρχές της Βενεζουέλας κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέπουν την επαφή του με ξένους δημοσιογράφους.

«Η Sebin μπήκε στο σπίτι μας και παραμένει εδώ», ανέφερε η Λίλιαν Τιντόρι. «Είναι παράνομο και απάνθρωπο για τη Sebin να βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας με όπλα, παρουσία των τριών παιδιών μας».

Το γραφείο της αντιπροεδρίας της χώρας, το οποίο έχει υπ' ευθύνη του τη Sebin, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το γεγονός, ενώ το υπουργείο Πληροφοριών δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα των πρακτορείων ειδήσεων.

Ο Λεοπόλντο Λόπεζ είναι εκ των γνωστότερων ηγετών της αντιπολίτευσης και πολιτικών κρατουμένων στη χώρα, οι οποίοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο για τον ρόλο τους στις διάφορες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις μεταξύ 2014 και 2017.

Ο ίδιος κρατείται από το 2014 και έχει καταδικαστεί για υποκίνηση ταραχών, με τον επικεφαλής του κράτους να τον έχει χαρακτηρίσει «τέρας».

Μετά από χρόνια κράτησης σε φυλακή, από τον Ιούλιο του 2017 τού έχει επιτραπεί να ζει στο σπίτι του υπό περιορισμό. Μετά το κάλεσμά του προς τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους κατά του καθεστώτος, τον Αύγουστο, μέσω βίντεο στο Διαδίκτυο, ο Λ. Λόπεζ οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή, ωστόσο αργότερα τού επετράπη η επιστροφή στον κατ΄οίκον περιορισμό.

Η τέως γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγκα, η οποία ήταν κάποτε υποστηρίκτρια του καθεστώτος και στη συνέχεια έγινε αντίπαλός του, για να απομακρυνθεί το 2017 από τη θέση της, έχει δηλώσει ότι στελέχη του κυβερνώντος Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) τής είχαν ασκήσει πιέσεις για την υπόθεση του Λόπεζ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή