«Πόδι χωρίς χέρι»

Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2006 16:08

A- A A+

Εκτενή αναφορά στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα κάνει η γερμανική εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung” στις πολιτιστικές της σελίδες.

Υπό τον τίτλο «πόδι χωρίς χέρι» και υπότιτλο «Η Αθήνα ονειρεύεται την ενοποίηση των γλυπτών του Παρθενώνα», η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στον αντιπρύτανη του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ιστορικό ¶γγελο Χανιώτη, ο οποίος «έφερε μια μικρή επανάσταση». Για πρώτη φορά επιστρέφεται στην Ελλάδα ένα από τα μαρμάρινα κοσμήματα του Παρθενώνα. Είναι το πόδι φιγούρας από τη βόρεια ζωφόρο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα το είχε αποσπάσει ως ενθύμιο κάποιος ταξιδιώτης του 19ου αιώνα. Ο Χανιώτης, γράφει η εφημερίδα, αγωνίζεται εδώ και καιρό για την επιστροφή σημαντικών έργων στον ιστορικό τόπο καταγωγής τους.

Η παράδοση του συγκεκριμένου κομματιού δεν δημιουργεί προηγούμενο. Η ελληνική πλευρά ωστόσο, γράφει η εφημερίδα, τη θεωρεί ως «υπόδειγμα» για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων από τη Μεγάλη Βρετανία. Για το Χανιώτη, οι Έλληνες πρέπει να αποδείξουν ότι τα αγάλματα όχι μόνο θα εκτεθούν καλύτερα στην Αθήνα, αλλά θα είναι και η πρόσβαση των επιστημόνων καλύτερη απ΄ ότι στο Λονδίνο. Η ηθική πίεση στους Βρετανούς πάντως εντείνεται ακόμη και με την επιστροφή ενός τόσο μικρού τμήματος από το ζωοφόρο.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς