Στο «μικροσκόπιο» του ειδικού εισαγγελέα οι επιθέσεις Τραμπ κατά του υπ. Δικαιοσύνης

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 07:44
UPD:07:44
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Τη χρονική περιόδο του περασμένου καλοκαιριού, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έμοιαζε αποφασισμένος να εξωθήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς σε παραίτηση, έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» ο ειδικός εισαγγελέας που ερευνά τη φερόμενη προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ρόμπερτ Μιούλερ εξετάζει επισταμένως εάν και κατά πόσο η προσπάθεια του Τραμπ να αναγκάσει τον Σέσιονς να εγκαταλείψει το αξίωμά του εντασσόταν σε μια γενικότερη προσπάθεια από πλευράς του να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα του Μιούλερ έχει πάρει καταθέσεις σχετικά με τα σχόλια που είχε κάνει ο Τραμπ κατ' ιδίαν για τον Σέσιονς στα τέλη του Ιουλίου και στις αρχές του Αυγούστου, όταν είχε προχωρήσει σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter καταφερόμενος εναντίον του υπουργού δΔκαιοσύνης.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, ο Μιούλερ θέλει να εξακριβώσει εάν στόχος του Τραμπ ήταν να απαλλαγεί από τον Σέσιονς προκειμένου να επιλέξει κάποιον που θα έλεγχε αποτελεσματικά τις έρευνες για την πιθανολογούμενη αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι επενέβη στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Ο Τραμπ αρνείται επίσης πως υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη και μιλά για «κυνήγι μαγισσών».

Σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο.

Η σχέση του Τραμπ και του Σέσιονς επιδεινώθηκε ραγδαία όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης αποποιήθηκε κάθε ευθύνη αναφορικά με την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή οδήγησε στον διορισμό του Μιούλερ, ο οποίος έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος πολλών πρώην συνεργατών του προέδρου και του πρώην διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του Σέσιονς, με αφορμή την απόφασή του να δώσει εντολή στον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης να ερευνήσει εάν το FBI εξασφάλισε παράνομα ένταλμα για την παρακολούθηση πρώην συνεργάτη του βάσει του νόμου περί κατασκοπείας στο εξωτερικό. Ο Τραμπ χαρακτήρισε μέσω Twitter την απόφαση του Σέσιονς να μην αναθέσει την έρευνα σε εισαγγελείς «επαίσχυντη», πληκτρολογώντας κεφαλαία όλα τα γράμματα του επιθέτου που χρησιμοποίησε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή