Σενάρια για τα πρόσωπα του ανασχηματισμού

Κυβέρνηση: Στη δίνη του σκανδάλου με δύο παραιτήσεις και τρεις ακόμη εξωκοινοβουλευτικούς
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 09:14
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Δημ. Ηλ. Χατζηδημητρίου
[email protected]

Ζήτημα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά και την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος ακολούθησε την αποπεμφθείσα σύζυγό του, αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός ενδέχεται να ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο και θα είναι «μικρός και διορθωτικός», προκειμένου να καλυφθούν κενά που προέκυψαν μετά τις δύο αποχωρήσεις των τελευταίων ωρών και του κ. Κ. Ζουράρι, πριν από λίγες εβδομάδες από το υπουργείο Παιδείας. Πάντως, το ζήτημα που προκάλεσε την αποπομπή Αντωνοπούλου και την παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου εξακολουθεί να ταλανίζει την κυβέρνηση, καθώς αποκαλύφθηκε ότι και άλλοι τρεις πρώην και νυν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί είχαν αξιοποιήσει τη νομοθεσία προκειμένου να εισπράξουν επίδομα ενοικίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ευρισκόμενος στην Τρίπολη, για το αναπτυξιακό συνέδριο, υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, κι επικαλούμενος λόγους ευθιξίας, μετά την αποπομπή της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση, υπέβαλε την παραίτησή του. Το γεγονός έγινε γνωστό με μια λακωνική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου -εξεδόθη στις 8.30 χθες το πρωί- στην οποίαν σημειώνεται: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον ευχαρίστησε για την συνεισφορά του». 

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι εξελίξεις των ημερών δυσχεραίνουν τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ο οποίος θα ήθελε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησής του να σηματοδοτήσει την πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές και με ορατή και προφανή επιδίωξη την ανάταξη του δυσμενούς πολιτικού κλίματος για το κυβερνών κόμμα και τη σμίκρυνση της διαφοράς του από την προπορευόμενη δημοσκοπικά Ν.Δ.

Στην παρούσα φάση, ο κ. Τσίπρας καλείται να αναπληρώσει τις απώλειες στα υπουργεία Οικονομίας-Ανάπτυξης και Εργασίας και ίσως και στο Παιδείας. Ενώ η συνηθισμένη, σε ανάλογες περιστάσεις, σεναριολογία θέλει να αξιοποιείται η ευκαιρία για να «διορθωθούν» αστοχίες στη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό, επιμένουν οι πληροφορίες, ενδέχεται να αντικατασταθούν οι υπουργοί Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου και ίσως και Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Ως πιθανοί αντικαταστάτες του κ. Παπαδημητρίου φέρονται οι νυν υφυπουργοί στο υπουργείο του, κ.κ. Χαρίσης και Πιτσιόρλας.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τον ανασχηματισμό, προβληματίζεται και για τον αντίκτυπο που έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η υπόθεση με την επιδότηση ενοικίου και η επέκταση της σχετικής νομοθεσίας και σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.

«Ατυχώς ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε η διάταξη για την επιδότηση ενοικίου» σε εξωκοινοβουλευτικούς - μέλη της κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (Alpha).

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι δεν γνώριζε ότι η κα Αντωνοπούλου ελάμβανε το επίμαχο επίδομα ενοικίου και υποστήριξε πως η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας παραιτήθηκε. 

«Οι αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα δεν λαμβάνονται εν θερμώ. Έπρεπε πρώτα να δοθούν εξηγήσεις. Δράσαμε γρήγορα και αναδείξαμε μία κεφαλαιώδη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε πως η διάταξη για την επιδότηση ενοικίου, που ήρθε στη Βουλή τον Αύγουστο του 2015, «ατυχώς ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση». Ενώ για την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, σημείωσε πως ο ίδιος επικαλέστηκε λόγους ευθιξίας και ο πρωθυπουργός την έκανε δεκτή.

Το ζήτημα πάντως δεν φαίνεται να λήγει εδώ, καθώς χθες έγινε γνωστό ότι κι άλλα τρία μέλη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν κάνει σχετική αίτηση, με ένα μόνο να μην τα εισπράττει στον λογαριασμό του. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, τον Κωνσταντίνο Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό για Έρευνα και Καινοτομία στο υπουργείο Παιδείας, και τον πρώην υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη.

Ο κ. Μάρδας παραδέχθηκε ότι έχει λάβει το επίμαχο επίδομα ενοικίου, καθώς κάτι τέτοιο προβλεπόταν από σχετική διάταξη η οποία είχε ψηφιστεί το 2015, αλλά δήλωσε ότι θα επιστρέψει το ποσόν που έλαβε από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2015.

Ο κ. Φωτάκης υποστήριξε ότι ουδέποτε εισέπραξε τα 5.000 ευρώ που είχαν χορηγηθεί ως επίδομα και γνωστοποίησε ότι κατοικεί στην οικία του υιού του.

Ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε ότι αιτήθηκε το ποσό των 7.000 ευρώ, ωστόσο έλαβε μόλις 350 ευρώ.  

Πύρινα σχόλια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητα ο πολιτικός και ηθικός αυτουργός της προκλητικής στάσης των υπουργών του. Και όλους να τους… παραιτήσει, τίποτε δεν τον ξεπλένει».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης παρατήρησε πως «είναι λυπηρό σε μία περίοδο που όλοι οι πολιτικοί έχουν και έναν λόγο παρηγοριάς για τα προβλήματα του κόσμου, από την άλλη να παίρνουν κάποια πρόσθετα επιδόματα. Είναι λυπηρό και είναι μία αφορμή να καταλάβουν οι άνθρωποι που μας κυβερνούν, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι αργά ή γρήγορα όλα αυτά τα μικρά θα έρθουν στη δημοσιότητα. Οπότε θα πρέπει να αποτραβηχτούν από αυτές τις μικρές ατιμίες». Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι υπουργοί, οι πρωθυπουργοί, όλοι αυτοί που ασκούν εξουσία, πρέπει να είναι ανοικτοί στον έλεγχο. Δεν υπάρχει κανείς που να έχει το ακαταδίωκτο. Και οι νυν και οι πρώην. Δεν υπάρχει κανείς που να έχει ηθικό πλεονέκτημα... Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που δίνει ο πολίτης σε κάποιον και αυτό το φάρμακο τον κάνει να μη διαφθείρεται». Τις «ευχαριστίες της» στον κ. Τσίπρα για την «απόλυση του ζεύγους Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση» εξέφρασε η Ένωση Κεντρώων.

Η Ένωση Κεντρώων επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να απολύσει και πολλούς άλλους, με μεγαλύτερα αδικήματα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή