Η ένδειξη καταγωγής ή προέλευσης ενός τροφίμου είναι υποχρεωτική μόνο αν σε περίπτωση μη παροχής της εν λόγω πληροφορίας οδηγείται σε πλάνη ο καταναλωτής. Οιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία είναι δυνατή σε προαιρετική βάση, εφόσον δεν παραπλανά τον καταναλωτή.
Αυτά διευκρινίζει η Γενική Διεύθυνση Υγείας & Προστασίας Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANCO) απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΕΦΕΤ, στα πλαίσια του κλαδικού ελέγχου της επισήμανσης του παστεριωμένου γάλακτος και σε συνέχεια του θέματος που ανέκυψε ως προς την ορθότητα αναγραφής της γεωγραφικής προέλευσης του γάλακτος.
Σύμφωνα με την απάντηση της εν λόγω Γ.Δ. της Κομισιόν ισχύουν τα εξής:
1. Το άρθρο 3 παρ. 1 σημείο 8 της Οδηγίας 2000/13/ΕΚ ορίζει ότι η ένδειξη της καταγωγής ή της προέλευσης ενός τροφίμου είναι υποχρεωτική μόνο όταν η αδυναμία να δοθεί αυτή η πληροφορία είναι δυνατόν να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η πληροφορία είναι κανονικά μη υποχρεωτική, όχι όμως ότι απαγορεύεται.
2. Οποιαδήποτε πληροφορία, επιπρόσθετη στις υποχρεωτικές πληροφορίες που απαριθμούνται στο άρθρο 3, είναι δυνατή σε προαιρετική βάση, εφόσον δεν είναι πιθανό να παραπλανήσει τον καταναλωτή. Επομένως, γεωγραφικές ενδείξεις είναι δυνατόν να αναγράφονται στην ετικέτα των τροφίμων που δεν έχουν κατοχυρωθεί σαν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), με την προϋπόθεση ότι η πληροφορία αυτή δεν είναι παραπλανητική.
3. Ο υπεύθυνος μιας επιχείρησης πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει, όταν του ζητηθεί, ότι η πληροφορία που παρέχει είτε σε υποχρεωτική είτε σε προαιρετική βάση, είναι αληθής.