Πέθανε ο δημιουργός κινουμένων σχεδίων, Bud Luckey

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 17:40
UPD:18:20
A- A A+

Ο υποψήφιος για Όσκαρ δημιουργός κινουμένων σχεδίων, Bud Luckey, πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Ο Bud Luckey σχεδίασε και έδωσε ζωή στον πάνινο καουμπόι Woody της ταινίας «Toy Story». Ο ηθοποιός Τομ Χανκς ήταν αυτός που δάνεισε τη φωνή του στον σερίφη ήρωα της σειράς ταινιών κινουμένων σχεδίων της Pixar.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 22 Νοεμβρίου 1995 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις 5 Απριλίου 1996 στην Ελλάδα. Απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς, τόσο για την τεχνική καινοτομία της στο είδος των κινουμένων σχεδίων αλλά και για το έξυπνο σενάριο και σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που έγιναν ποτέ. Αποδείχθηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας 361,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου κάνοντας το «Toy Story» την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που λαμβάνει υποψηφιότητα για Όσκαρ Σεναρίου. Βραβεύτηκε με το Ειδικό Όσκαρ Προσφοράς για την καινοτομία της ως η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων φτιαγμένη ολόκληρη με τη χρήση υπολογιστή. Έλαβε, επίσης, δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και μία για BAFTA. Το 2005, η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου για το τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Ο Luckey γεννήθηκε το 1934 και ανήκε στην ομάδα των animators της Pixar για πολλά χρόνια. Είχε σχεδιάσει ήρωες για πασίγνωστες ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως οι «Μπαμπούλας Α.Ε.», «Αυτοκίνητα», «Οι Απίθανοι» και «Toy Story».

Το 2004, ο Bud Luckey σχεδίασε, έγραψε το σενάριο, τη μουσική και έκανε το σπικάζ σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους με τίτλο «Boundin», η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς