Ελένη Ουζουνίδου: «…Πίστευα πως ο κόσμος θα αλλάξει, πως θα γίνει πιο “ανθρώπινος”…»

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Αρίστος»
Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 08:00
_dm_
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ερμηνεύοντας δύο χαρακτήρες στη συγκλονιστική πραγματική ιστορία ενός ανθρώπου, ο οποίος εκτελέστηκε, ενώ, έως την τελευταία στιγμή, επέμενε ότι ήταν αθώος, και η υπόθεσή του προβλημάτισε πολλούς, με μερικούς να κάνουν λόγο για δικαστική πλάνη, η ηθοποιός Ελένη Ουζουνίδου μάς μιλά για την παράσταση «Αρίστος».

Το βραβευμένο μυθιστόρημα «Ο γύρος του θανάτου» του Θωμά Κοροβίνη, με θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή, σε διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου και σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου, μέσα από την παράσταση που παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.

_DM_

Η Ελένη Ουζουνίδου ζωντανεύει, επί σκηνής, δύο σημαντικά πρόσωπα της ζωής του ανθρώπου, που οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν: «Μανούλα μου, είμαι αθώος», και μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.

Μιλήστε μας για το μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη και την ιστορία που αφηγείται.

«Ο “Γύρος του θανάτου”, το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, αναφέρεται στη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, ο οποίος καταδικάστηκε τετράκις εις θάνατον και εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 1968, σε ηλικία μόλις 28 ετών, ως ο Δράκος του Σέιχ Σου. Μέσα από εννέα ήρωες -οι περισσότεροι πρόσωπα μυθοπλασίας- που εμφανίζονται στο μυθιστόρημα, παρακολουθούμε τη ζωή του Παγκρατίδη από τα παιδικά του χρόνια έως την ώρα της εκτέλεσής του, ενώ, παράλληλα, μέσα από αυτές τις αφηγήσεις, καταλαβαίνουμε το έντονο πολιτικοκοινωνικό κλίμα της Θεσσαλονίκης του 1960».

Πώς το προσεγγίζει ο Γιώργος Παπαγεωργίου και πού μας μεταφέρει η παράσταση;

«Με μεγάλη ευαισθησία και με μια πολύ καθαρή μάτια, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, μέσα από τη σκηνοθεσία του, μας μεταφέρει στη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Θεσσαλονίκη. Επτά ήρωες από τους εννέα του Θωμά Κοροβίνη ανεβαίνουν στη σκηνή, μας συστήνονται και μας αφηγούνται τη δύσκολη και έντονη ζωή του Παγκρατίδη».

_DM_
Σκιαγραφείστε μας τους ήρωες της παράστασης.

«Ένας φίλος του Αρίστου, ο Λάζαρος, που γνωρίζονταν από τη γειτονιά της Τούμπας, ένας συμβολαιογράφος (αστός) που συναντήθηκε στο αστυνομικό τμήμα με τον Παγκρατίδη, ένας παρακρατικός που δεν ντρέπεται να ομολογήσει τη “δράση” του, ένας χωροφύλακας, ένας παιδεραστής, μια τραβεστί, το αφεντικό του Αρίστου στον γύρο του θανάτου, μια λαϊκή τραγουδίστρια που συνδέθηκε για λίγους μήνες ερωτικά με τον Αρίστο, καθώς και η μάνα του, η κυρία Ελένη, πλύστρα και αγράμματη. Το τελευταίο πρόσωπο δεν το συναντάμε στον “Γύρο του θανάτου”, έχει γραφτεί από τη Θεοδώρα Καπράλου που διασκεύασε το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

«Δύο χαρακτήρες υποδύομαι στην παράσταση: τη μάνα του Αρίστου και τη Σύλβα, τη λαϊκή τραγουδίστρια που γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Παγκρατίδη. Δυο φανταστικά πρόσωπα πολύ διαφορετικά, αλλά με μια κοινή αλήθεια: την αγάπη τους για τον νεαρό Παγκρατίδη, την πίστη τους για την αθωότητά του, καθώς και τον καημό τους που δεν κατάφεραν να τον προστατέψουν».

_DM_
Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Ανάμεικτα... την αγαπώ και τη φοβάμαι...».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Να ανεβάσουμε λιγάκι το πνευματικό μας επίπεδο. Το ξεχάσαμε. Δεν διαβάζουμε, δεν ταξιδεύουμε πνευματικά. Χρειαζόμαστε τους ποιητές μας».

Βλέπετε αίσιους οιωνούς για το μέλλον;

«Λίγα χρόνια πριν, ήμουν πολύ αισιόδοξη. Πίστευα πως ο κόσμος θα αλλάξει, πως θα γίνει πιο “ανθρώπινος”. Τώρα, όχι. Λυπάμαι, αλλά οιωνούς αίσιους ψάχνω απεγνωσμένα να δω και δεν βλέπω».

_DM_
Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου, διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου, μουσική επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα, φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Προϊστάκη. Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου.

_DM_
Πληροφορίες

Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κάτω Χώρος: Αντισθένους 7 & Θαρύπου - Αθήνα, τηλ.: 210 9212900.  Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 13 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr.

Προτεινόμενα για εσάς