«Αν θέλει γάμο η Τουρκία, πρέπει να έχει σχέσεις μ' όλη την οικογένεια της Ε.Ε.»

Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2006 20:58
UPD:21:07
A- A A+

«Ναι προβλέπεται κάποια σύγκρουση Ε.Ε. - Τουρκίας το φθινόπωρο. Σαν προεδρία προσπαθούμε να την αποφύγουμε. Είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», δήλωσε η φινλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης Paula Lehtomaki

«Χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκε το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να έχουν σαν στόχο την ένταξη, αλλά το Κοινοβούλιο διαπιστώνει οτι σημειώθηκε πολύ μικρή πρόοδος τους τελευταίους μήνες. Υπήρξε επιβράδυνση της όλης διαδικασίας ιδιαίτερα σε σχέση με τ' ανθρώπινα δικαιώματα και την Κύπρο. Το Κοινοβούλιο επομένως εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση αυτή. Η έκθεση Εurlings θα υποβληθεί σε ψηφοφορία κατά τη δεύτερη σύνοδο Ολομέλειας του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ζοσέπ Μπορέλ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της προέδρου της Φιλανδίας Tarja Halonen.

«Γνωρίζουμε την Τουρκία και μας γνωρίζουν και εκείνοι. Ο δρόμος της είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και αυτό θα γίνει και στο μέλλον. Ομως είναι ευπρόσδεκτη η Τουρκία στην Ε.Ε. Το ζήτημα που τίθεται είναι πως θα ενθαρρύνουμε τη διαδικασία. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι η Ευρώπη είναι μία μεγάλη οικογένεια και δεν μπορεί να βγάλει έξω ορισμένα μέλη της οικογένειας. Οταν παντρεύεται κανείς, ο γαμπρός δεν παντρεύεται μόνο τη νύφη. Η νύφη συνοδεύεται από την οικογένειά της, σίγουρα υπάρχουν πολλά δύσκολα ζητήματα. Το πρώτο βήμα είναι να συνεχίσουν οι συζητήσεις και να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι η ένταξη στην Ε.Ε. συνεπάγεται σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη», τόνισε η πρόεδρος της Φινλανδίας αναφερόμενη στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και για την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή