Γερμανία: Οι προτάσεις Μέρκελ για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 20:19
UPD:20:27
REUTERS/AXEL SCHMIDT
A- A A+

Τις προτάσεις της για τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν τις κυβερνητικές θέσεις που εξασφάλισε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) κατά τις διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Ο μέχρι τώρα επιτελάρχης της Καγκελαρίας και μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ είναι η επιλογή του κόμματος για το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας.

Ο μέχρι τώρα υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν αναλαμβάνει στη νέα κυβέρνηση το υπουργείο Υγείας.  Ο κ. Σπαν ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές της Καγκελαρίου, ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική για το προσφυγικό, η ίδια ωστόσο, ερωτώμενη σχετικά, φάνηκε να μην αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα.

Η «έκπληξη» στις επιλογές της Καγκελαρίου ακούει στο όνομα 'Ανια Κάρλιτσεκ. Η 46χρονη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU εκλέγεται στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και δεν προέρχεται, όπως συνηθίζεται, από τον ακαδημαϊκό χώρο. Η Καγκελάριος πάντως τόνισε ότι την περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη της.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Διατροφής αναλαμβάνει η αντιπρόεδρος του κόμματος και εκ των πλέον προβεβλημένων στελεχών Γιούλια Κλέκνερ, ενώ την θέση του κ. Αλτμάιερ στην Καγκελαρία θα καλύψει ο 45χρονος αναισθησιολόγος Χέλγκε Μπράουν, ένα από τα πλέον έμπιστα στελέχη της Καγκελαρίου.

Σε ό,τι αφορά τους υφυπουργούς που υπάγονται στην Καγκελαρία, η Μόνικα Γκρούτερς παραμένει αρμόδια για τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ τα θέματα Ενσωμάτωσης και Μετανάστευσης αναλαμβάνει η Ανέτε Βίντμαν-Μάουτς.

Τις προτάσεις του κόμματος θα πρέπει τυπικά να εγκρίνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή