Bertelsmann: Πουλά την BMG στη Vivendi προς 1,63 δισ. ευρώ

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2006 09:50
A- A A+

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την πώληση του δισκογραφικού της σκέλους, στην γαλλική Vivendi SA, αντί 1,63 δισ. ευρώ (2,1 δισ. δολ.), στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει να αντλήσει κεφάλαια για την εξόφληση του χρέους της, έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία μέσων της Ευρώπης, Βertelsmann AG.

Η εμπορική συναλλαγή ενεκρίθη από τα διοικητικά συμβούλια της Bertelsmann και της Vivendi, ιδιοκτήτριας της Universal Music Group, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bertelsmann.

Η εξαγορά, εκτός των άλλων, θα προσθέσει στην Universal καλλιτέχνες όπως οι: Justin Timberlake, Nelly και Linkin Park, ενώ η Bertelsmann θα αποκτήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη μείωση του χρέους της, το οποίο διογκώθηκε από τα 4,5 δισ. ευρώ.

Η Universal η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο με το περίπου 25% της παγκόσμιας αγοράς, έχει συμβόλαια με μεγάλους καλλιτέχνες όπως τον Elton John και τους Keane. Την Universal, στην αγορά των 33 δισ. δολ., ακολουθούν η Sony BMG, η EMI και η Warner Music Group Corp.

Το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς της Universal και της BMG Music Publishing υπολογίζεται στο 24% και 28% και το μερίδιο της ΕΜΙ υπολογίζεται στο 17% και 22%, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Τον Μάϊο η Bertelsmann ανακοίνωσε το σχέδιο δημοπρασίας του σκέλους των εκδόσεων και τη χρήση των κεφαλαίων για την αγορά του 25% των μετοχών της που έχει στην κυριότητά της η Groupe Bruxelles Lambert SA με στόχο την αποφυγή πώλησης μετοχών στο ευρύ κοινό.

Στην κυριότητα της Bertelsmann συγκαταλέγεται η εκδότρια Random House, το ήμισυ της Sony BMG Music Entertainment, της δεύτερης σε μέγεθος δισκογραφικής εταιρείας στον κόσμο, ενώ ελέγχει την Gruner & Jahr, την μεγαλύτερη εταιρεία έκδοσης περιοδικών στην Ευρώπη.

Προτεινόμενα για εσάς