Ανδ. Ξανθός: «Πολιτικά εγκληματικό» το γεγονός ότι ουδείς ασχολήθηκε με την έκρηξης της φαρμακευτικής δαπάνης

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 17:28
UPD:19:28
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πήραν μέτρα για να ελέγξουν τη συνολική δαπάνη, αλλά επειδή οι δανειστές επέβαλαν ένα "κλειστό" προϋπολογισμό του οποίου τα όρια συνεχώς μειώνονταν προχώρησαν σε οριζόντιες περικοπές» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», πρόσθεσε ότι αυτό οδήγησε σε πολλαπλές στρεβλώσεις, ενώ το σημαντικότερο αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι «εκατομμύρια ανασφάλιστοι έμειναν χωρίς φάρμακο».

«Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για την οποία "θριαμβολογεί" η αντιπολίτευση ήταν μέρος ενός σχεδίου διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης και "παθητικής" ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ψηφίζαμε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση τα μέτρα οριζόντιων περικοπών των δαπανών Υγείας και ειδικότερα του φαρμάκου» επισήμανε.

Ερωτηθείς για τις αιτίες της υπόθεσης Novartis απάντησε ότι αφορούν «την τιμολόγηση φαρμάκων χωρίς διαφάνεια, την έγκριση αποζημίωσής τους χωρίς αξιολόγηση, την αποζημίωσή τους με βάση την τιμή αναφοράς χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την συνταγογράφησή τους χωρίς κανόνες και πρωτόκολλα και την συναλλαγή των φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, γιατρούς, εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και μέσα ενημέρωσης χωρίς έλεγχο και δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων».

Προσέθεσε ότι και μετά το 2010 «παρά τις περικοπές και την απαγόρευση αυξήσεων στις ανατιμολογήσεις υπήρξαν "επιλεκτικές" και καθόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις τιμών σε φάρμακα της Novartis υψηλής κατανάλωσης, όπως επίσης υπήρξε "δυσμενής" μεταχείριση φαρμάκων ανταγωνιστικών προς τη Novartis (καθυστέρηση εισόδου στη θετική λίστα), τα οποία ήταν όχι μόνο θεραπευτικά ισοδύναμα αλλά και πολύ φθηνότερα».

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε «πολιτικά εγκληματικό» το γεγονός ότι «ουδείς ασχολήθηκε, αναρωτήθηκε και διερεύνησε το τι συνέβαινε ειδικά την περίοδο της "έκρηξης" της φαρμακευτικής δαπάνης» και έθεσε το ερώτημα αν «η έλλειψη αντανακλαστικών ή έλλειψη διορατικότητας και πολιτικής βούλησης ήταν αθώα ή μήπως υπήρχε όντως "πολιτικό χρήμα" πίσω από αυτή την ιστορία, μήπως υπήρχε συναλλαγή με τη Novartis ή και άλλες εταιρείες».

«Αυτό οφείλουμε με σοβαρότητα και ευθύνη να ελέγξουμε μέσω της προανακριτικής επιτροπής, αλλιώς θα μπορεί να μας εγκαλέσει ο οποιοσδήποτε για συγκάλυψη. Εμείς δεν επιδιώκουμε ούτε τη συλλογική ενοχοποίηση (πολιτικών ή γιατρών) αλλά ούτε τη συλλογική αθώωση. Και φυσικά δεν επιχαίρουμε που φέρονται ως εμπλεκόμενοι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Γιατί ο κίνδυνος της γενικευμένης ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας είναι υπαρκτός» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή