Την απόφαση να υπερασπιστεί την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, αναφορικά με την φαρμακευτική χρήση κάνναβης στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση για το ζήτημα στη Βουλή, ο κ. Θεοδωράκης τονίζει ότι ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να αποφασίσει. «Στην γνωμοδότηση της ιατρικής Ομάδας Εργασίας αναφέρεται ότι η σχέση κλινικού οφέλους - ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκή για μια σειρά από νόσους, όπως η καχεξία, η ανορεξία στο HIV/AIDS, η επιληψία, ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία, καθώς και έμμεσα στην ναυτία της χημειοθεραπείας, στην σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.».
Σε ανάρτηση του στο facebook o επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει ακόμη ότι «θα έπρεπε να κάνουμε ένα πιο τολμηρό βήμα και να συζητήσουμε χωρίς ταμπού και για την ψυχαγωγική της χρήση από τους ενήλικες. Να μην συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην ανεξέλικτη και παράνομη χρήση χασίς. Η αποποινικοποίηση θα βοηθούσε κυρίως τα παιδιά που πάντα έλκονται από το απαγορευμένο.
Επιπλέον ο Σταύρος Θεοδωράκης, που κάνει μία ιστορική αναδρομή αναφορικά με την καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα, αναφέρει το νομοθετικό καθεστώς του εξωτερικού.
«Ήδη οι μισές πολιτείες της Αμερικής έχουν επιτρέψει την φαρμακευτική της χρήση, ενώ 4 πολιτείες επιτρέπουν και την ψυχαγωγική. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχει αποποινικοποιηθεί η κατοχή μικροποσότητας χασίς (στο Βέλγιο μέχρι 3 γραμμάρια, στην Εσθονία μέχρι 7.5). Στην Ισπανία ο χρήστης μπορεί να καλλιεργεί την ποσότητα που καταναλώνει, ενώ στην Ολλανδία το όριο έχει τεθεί στα 5 φυτά ανά χρήστη. Στην Γερμανία τα δημόσια ταμεία καλύπτουν πλέον τα προϊόντα κάνναβης για σοβαρούς ιατρικούς λόγους, ενώ οι αστυνομικοί τους, μαζί με τους Πράσινους, ζητούν την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης».
Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης πιστεύει, όπως λέει, ότι «θα βρεθούν βουλευτές από όλες τις πτέρυγες να τοποθετηθούν σοβαρά επί του θέματος χωρίς να φοβούνται - και εδώ!- το πολιτικό κόστος».