Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 18:28
UPD:18:30
SOOC/Aris Oikonomou
A- A A+

Το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ φέρνει με ερώτησή του στην Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι «η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX για πραγματοποίηση ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ έως τις 10 Μαρτίου, δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει το τεμάχιο ‘3’ και το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας ENI».

Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης  να ‘μπλοκάρει’ τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος και των διερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και καταπατά το διεθνές δίκαιο».

Σε αυτό πλαίσιο, ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την κ. Μογκερίνι με ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να καταστήσει σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι με τις ενέργειές της δεν συμβάλλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στη συνεργασία στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και με ποιον τρόπο σκοπεύει να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή