Τον Μάιο τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Μαζί με την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του Ισραήλ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 17:22
UPD:17:54
REUTERS/AMMAR AWAD
A- A A+

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πιθανότερη ημερομηνία εγκαινίων της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, η οποία πλέον θα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ και όχι στο Τελ Αβίβ, είναι εντός του Μαΐου του 2018, νωρίτερα του αναμενομένου, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί ώστε να συμπέσουν με τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2017, οι ΗΠΑ, με ανακοίνωση του προέδρου τους, Ντόναλντ Τραμπ, έγιναν η πρώτη χώρα από την ίδρυση του Ισραήλ, το 1948, η οποία αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους και μάλιστα χωρίς διάκριση μεταξύ δυτικής και ανατολικής.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ ανήκει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και είχε καταληφθεί από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Προσαρτήθηκε στο ισραηλινό έδαφος επισήμως το 1980, ωστόσο αυτή η προσάρτηση δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς από καμία χώρα και θεωρείται παράνομη.

Η αναγνώριση προκάλεσε κύμα οργής στην Παλαιστίνη και γενικά στον μουσουλμανικό κόσμο, με τις συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να έχουν ενταθεί τόσο στα όρια Λωρίδας της Γάζας - Ισραήλ, όσο και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Κράτος της Παλαιστίνης, διά στόματος του προέδρου του, Μαχμούντ Αμπάς, έχει δηλώσει ότι πλέον δεν αναγνωρίζει τις ΗΠΑ ως διαμεσολαβητή για την ειρήνευση, καθώς θεωρεί ότι μεροληπτούν υπέρ του Ισραήλ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή