Ε.Ε.: Η μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2006 15:07
A- A A+

Η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συμφωνία της Αγκυρας για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης προς τα δέκα νέα κράτη-μέλη περιλαμβανομένης της Κύπρου, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Επιτρόπου Ολι Ρεν. Δέσμευση την οποία, όπως υπογράμμισε, έχει αναλάβει η Αγκυρα και οφείλει να εκπληρώσει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, η Κριστίνα Νάγκι ανέφερε ότι ο κ. Ρεν έχει με δηλώσεις του επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των υποχρεώσεών της έναντι της Ε.Ε. και επανέλαβε ότι σύμφωνα με τη δήλωση που υιοθέτησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 η ΕΕ (ως απάντηση στη διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας), η μη εφαρμογή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου θα έχει επιπτώσεις στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..

Η εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή στην έκθεση προόδου που αναμένεται να υιοθετηθεί στις 24 Οκτωβρίου.

Ο Ολι Ρεν θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ Αλί Μπαμπατσάν.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή