Σύνοδος Κορυφής: Οικονομία και εθνικά θέματα στην ατζέντα Τσίπρα

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 09:33
UPD:09:37
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στροφή σε οικονομία και εθνικά θέματα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με συναντήσεις σημαντικές για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Σημαντικότερη συνάντηση για τον κ. Τσίπρα, αυτή με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Λίγο πριν την έναρξη της τέταρτης - και τελευταίας του προγράμματος - αξιολόγησης και λίγο μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ, όπου η κ. Μέρκελ αποκάλεσε τον κ. Ζάεφ «Μακεδόνα πρωθυπουργό», κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής πλευράς για τη λύση του ονοματολογικού, αλλά και θα επαναλάβει την ανάγκη κινήσεων που πρέπει να κάνουν τα Σκόπια για να υπάρξει συμφωνία, με κύρια και τις απαιτούμενες από την ελληνική πλευρά αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Το Σκοπιανό θα είναι και τo κύριο θέμα στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την επίτροπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, με τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων και της Αλβανίας να έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΕΕ.

Βασικό θέμα στις επαφές του κ. Τσίπρα αλλά και του κ. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως θα αναφερθεί και στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης, οι οποίοι είχαν χθες βράδυ συνάντηση,  θα θέσουν μετ΄ επιτάσεως το τουρκικό μπλόκο στο γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όταν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι οι Τούρκοι αγόρασαν γεωτρύπανο από τη Νότια Κορέα με σκοπό να κάνουν έρευνες για κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην τετραμερή συνάντηση  του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον  Μπόικο Μπορίσοφ, που θα γίνει λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί και το μεταναστευτικό. Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής θα διεξαχθεί και Διεθνής Διάσκεψη για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία έχει σκοπό να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιστροφή του στην Αθήνα, αύριο Σάββατο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κονγκρέσου, με τη συμμετοχή – μεταξύ άλλων – και του Lindsay Graham του ισχυρού άνδρα των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό των Σκοπίων και τη στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή