Περιοδείες ο Ζάεφ, «κόκκινες γραμμές» ο Π. Καμμένος

Επικοινωνιακή εκστρατεία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 09:25
EPA/HAYOUNG JEON

Ο Ζόραν Ζάεφ παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα του ονόματος είναι «σημαντικό εμπόδιο» για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό της και δεν θέλει κι άλλα, «επομένως πρέπει να βρούμε λύση πριν γίνουμε μέλος της». 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επικοινωνιακή εκστρατεία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος από το Βερολίνο χθες διαμήνυσε ότι η χώρα του «δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις», ενώ εκτίμησε πως «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ειλικρινής, πιστεύει ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα του».

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι τα δυσκολότερα εμπόδια είναι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καθώς και η εγγύηση ότι η λύση θα είναι οριστική και θα προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών. Στα Σκόπια, μετά την αποκαθήλωση των πινακίδων από την εθνική οδό και το αεροδρόμιο, άρχισε χθες και η διαδικασία απομάκρυνσης από το κέντρο της πόλης αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού και «αρχαιοποίησης» που υλοποιούσε η κυβέρνηση του. 

Στις 3 τα ξημερώματα γερανοί του δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Άντον Γιάνεφ ή «Κιόσετο», όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.

Η Αθήνα, ανταποκρινόμενη στις κινήσεις αυτές και σε υλοποίηση υπόσχεσης του κ. Τσίπρα προς τον κ. Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα της πΓΔΜ για ένταξή της στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με επιστολή του προς τους αρμόδιους επιτρόπους Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας. Στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι: Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων, οι οποίοι αφορούν τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τη Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.

Πάντως, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ισχυρό πρόβλημα, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες χθες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, επανήλθε στη δημόσια διαφοροποίησή του και από το βήμα της Βουλής διαμήνυσε: «Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό και θα κάνω τα πάντα για να μη δοθεί το όνομα Μακεδονία».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ φαίνεται ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν, αφού χθες απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ για την πιθανότητα η λύση να έχει εξευρεθεί πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Έχουμε τις διαφορές μας στο ζήτημα της ονομασίας. Υπάρχει πιθανότητα να βρούμε λύση, αλλά μόνο αν οικοδομήσουμε τέτοια εμπιστοσύνη και δώσουμε και τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το τι θα είναι αποδεκτό από τον κόσμο».

Ο κ. Ζάεφ -μίλησε σε κλειστή εκδήλωση του Ιδρύματος Friedrich Ebert στο Βερολίνο- διαβεβαίωσε για την ειλικρινή προσήλωση της κυβέρνησής του στην εξεύρεση λύσης: «Έπειτα από 25 χρόνια, πρέπει να βρούμε λύση. Με την ελπίδα ότι θα παραμείνουμε εταίροι με την Ελλάδα με αξιοπρέπεια. Χωρίς αξιοπρέπεια, δεν γίνεται. Και το αντίστροφο: Αν καταστρέψουμε την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, ή τις προσδοκίες της, δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας. Με αυτό κατά νου, ξέρω ότι θα βρούμε μια λύση που θα δίνει επαρκείς εγγυήσεις στα δύο έθνη, τις δύο χώρες, και θα δίνει ευκαιρίες για το μέλλον».

Ο κ. Ζάεφ παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα του ονόματος είναι «σημαντικό εμπόδιο» για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό της και δεν θέλει κι άλλα, «επομένως πρέπει να βρούμε λύση πριν γίνουμε μέλος της». Αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα στο Νταβός και στις συνομιλίες που διεξάγονται από τους ΥπΕξ των δύο χωρών, σημειώνοντας: «Με την Ελλάδα οικοδομούμε ένα θετικό μομέντουμ, προκειμένου να υπερβούμε τη μακροχρόνια διαμάχη για την ονομασία. Με φιλικό και εποικοδομητικό τρόπο, συμφωνήσαμε σε πράξεις που θα βελτιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια εκδήλωση, προέτρεψε: «Μη βάζετε κόκκινες γραμμές. Καθίστε μαζί» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να κλείσει το «παράθυρο ευκαιρίας, που είναι ανοιχτό αυτήν την περίοδο». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή