Γ. Κουμουτσάκος: Πειρατική ενέργεια η τουρκική παρέμβαση στην κυπριακή ΑΟΖ

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 19:59
UPD:20:02
INTIME NEWS/ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ
A- A A+

«Πειρατική ενέργεια» και «μορφή εισβολής» χαρακτήρισε ο τομεάρχης εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, σε δηλώσεις του από την Κύπρο, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

«Η απαράδεκτη - παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να αντιμετωπισθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Πρόκειται για πειρατική ενέργεια, μια μορφή εισβολής, εκ μέρους της Τουρκίας», δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Επεσήμανε, δε, ότι «είναι αδιανόητο η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι όμηρος της βούλησης της δύναμης που κατέχει παράνομα τμήμα εδάφους της». 

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως «οι εταίροι μας στην Ε.Ε. οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Τουρκία εμποδίζει και τελικά απειλεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να στείλουν σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Είπε επιπλέον ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ματαίωσης της συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα.

Ο κ. Κουμουτσάκος το πρωί της Πέμπτης έγινε δεκτός από τον προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτρη Συλλούρη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Αιγαίο. Υπήρξε συναντίληψη ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να εντείνουν και να συστηματοποιήσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. 

Ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργο Λακοτρύπη. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η πορεία των ερευνών στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, οι πρακτικές παρεμπόδισης που ασκεί η Τουρκία, καθώς και οι αντιδράσεις που μελετά η Λευκωσία και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εν όψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η Τουρκία εμποδίζει την πολιτική ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. και ως εκ τούτου η Ένωση οφείλει να αντιδράσει στις τουρκικές ενέργειες.  

O κ. Κουμουτσάκος το απόγευμα ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Πανεπιστήμιου Κύπρου και του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών με θέμα: «Από το Περιθώριο στο Προσκήνιο - Η Ελλάδα ως Κομβικό Κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. θα έχει και την Παρασκευή σειρά συναντήσεων στη Λευκωσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή