Παρέμβαση της πρέσβεως των ΗΠΑ στην Κύπρο

«Ο πρόεδρος Τραμπ αισθάνεται ισχυρά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά στην ΑΟΖ της»
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 13:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της». Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε χθες στη Λευκωσία η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κάθριν Αν Ντόχερτι. Είχε προηγηθεί συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εν όψει και του γεγονότος ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ η αμερικανική ΕΧΧΟΝ Mobil, της οποίας επικεφαλής ήταν ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

«Συζητήσαμε τα άμεσα ζητήματα και θα δούμε τι θα γίνει» σημείωσε η κα Ντόχερτι, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει προβληματισμός εν όψει της έλευσης, την ερχόμενη βδομάδα, ειδικών σκαφών για λογαριασμό της ΕΧΧΟΝ Mobil στην ΑΟΖ. 

CY.USEMBASSY.GOV

Η Κάθριν Αν Ντόχερτι

Η κα Ντόχερτι τόνισε πως μετέφερε στον κ. Αναστασιάδη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ «αισθάνεται ισχυρά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της».

Οι ΗΠΑ, όπως είπε, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έθεσε το θέμα στους Τούρκους κατά την επίσκεψή του στη χώρα.

Προηγουμένως, υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη είχε συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τις εξελίξεις, μετά τις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ να προσεγγίσει στο οικόπεδο 3.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση υπογραμμίζεται: «Ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών».

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη Αναστασιάδη-πολιτικών αρχηγών, τόνισε: «Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με την εταιρεία (σ.σ.: ΕΝΙ). Κάντε υπομονή». Σε ερώτηση αν έχει λήξει το θέμα της γεώτρησης, απάντησε: «Όχι, δεν έχει λήξει τίποτα, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Μένω ως εδώ». Όπως έγινε γνωστό, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του για το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά και την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και διαβεβαίωσε τον Κύπριο Πρόεδρο ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο και του ΕΛΚ, προκειμένου να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα, να διασφαλιστούν τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και να τερματιστούν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

Αίτημα και της Ρώμης στη Σύνοδο Κορυφής

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα απασχολήσουν την αυριανή σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ -εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη- την παρέμβαση της Ε.Ε. έχει ζητήσει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Όπως επισήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει αύριο τους ομολόγους του της Ε.Ε. για τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ήδη τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του θέματος, καλώντας την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια ή απειλή εναντίον κράτους-μέλους και να σεβαστεί τη χερσαία, εναέρια και θαλάσσια επικράτειά του. Πρόσθεσε ότι ο κ. Τουσκ βρίσκεται σε στενή επαφή και με τον Πρόεδρο της Κύπρο και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν τόσο σήμερα όσο και αύριο στο περιθώριο και στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης μετά από αίτημα της Λευκωσίας, αλλά και της Ρώμης, δεδομένου ό,τι η εταιρεία ΕΝΙ που παρεμποδίζεται από τα τουρκικά πλοία είναι ιταλική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή