Ισλαμοποίηση της Παιδείας στην Τουρκία - Βάζουν τον ντ' Αρτανιάν να επικαλείται τον Αλλάχ

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2006 19:15
A- A A+

Στην «ισλαμοποίηση» περίπου εκατό έργων της δυτικής λογοτεχνίας, τα οποία προορίζονται για τους Τούρκους μαθητές και εκδόθηκαν με επιμέλεια του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται η εφημερίδα Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα που δημοσιεύει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Αννας Βεντένσκαγια από τις Βρυξέλλες.

Η εφημερίδα φέρει ως παράδειγμα την περίπτωση του Γάλλου σωματοφύλακα ντ’ Αρτανιάν, τον οποίο αναγκάζουν οι Τούρκοι να επικαλείται τον Αλλάχ, ενώ ο φίλος του σωματοφύλακας Αραμις ονειρεύεται να γίνει ιμάμης.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, η έκδοση των βιβλίων συνέπεσε χρονικά με δήλωση του επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν, ο οποίος είπε ότι «η κατάσταση στον τομέα της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία βελτιώθηκε» και ότι «οι δικαστικές διώξεις κατά των συγγραφέων, διανοούμενων και δημοσιογράφων καταλήγουν όλο και πιο συχνά σε αθωωτικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η ισλαμοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Τουρκίας αποτελεί νέο πρόβλημα για την Ευρώπη, επειδή στην Ε.Ε. δεν υπάρχει καμία μουσουλμανική χώρα και δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων». Γι' αυτό το λόγο, εξηγεί η εφημερίδα, στην Ευρώπη δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης προγραμμάτων μέσης εκπαίδευσης και δεν υπάρχουν ενιαίοι κανονισμοί διδασκαλίας των Θρησκευτικών.

Στο ρεπορτάζ παρατίθεται σχόλιο του Γάλλου βουλευτή Σερζ Εμερι ντε- Μοντεσκιού, απόγονου του ντ' Αρτανιάν, ενός εκ των «τριών σωματοφυλάκων», ο οποίος δήλωσε: «Τέτοια συμπεριφορά δεν είναι άξια του τουρκικού πολιτισμού. Η Τουρκία εξέφρασε την επιθυμία να προσχωρήσει στην ΕΕ, επομένως πρέπει να τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα παιδιά δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε μη διαστρεβλωμένες πληροφορίες. Τέτοιου είδους παραβάσεις επιβεβαιώνουν την βασιμότητα της πρόθεσης της Γαλλίας να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή