Νέο μηχανισμό ειρήνευσης μέσω διεθνούς διάσκεψης για το παλαιστινιακό ζητεί ο Αμπάς

Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 18:51
UPD:18:54
REUTERS/MOHAMED TOROKMAN
A- A A+

Ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη δημιουργία «πολυμερούς μηχανισμού» για το παλαιστινιακό ζήτημα μέσα από «διεθνή διάσκεψη» για την Μέση Ανατολή έως τα μέσα του 2018.

Κατά τη διάρκεια μακροσκελούς και σπάνιας ομιλίας του ενώπιον του ανώτατου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, ο Μ. Αμπάς ζήτησε επίσης από τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, να το πράξουν.

Από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, 138 έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, που έχει μεν ανακηρυχθεί, απέχει ωστόσο αρκετά από το να λειτουργεί ως πραγματικά ανεξάρτητη κρατική οντότητα.

Έπειτα από την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την απόφαση των ΗΠΑ να παρακρατήσουν 65 εκατομμύρια δολάρια από τη συνεισφορά τους στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), οι Παλαιστίνιοι δεν θεωρούν την Ουάσιγκτον ουδέτερο διαπραγματευτή και ζητούν μια συλλογική προσέγγιση για τη προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του Μεσανατολικού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή