Την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου για τη νομιμότητα της αγορας περιουσίας Ελληνοκυπρίου από βρετανική οικογένεια στην κατεχόμενη Λάπηθο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/09/06/1235331.htm , σχολίασε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής.
Όπως επισήμανε ο κ. Πασιαρδής, «ακόμη και μετά την απόφαση του βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Όραμς - Αποστολίδη, εξακολουθεί να είναι παράνομη η αγορά ή η κατοχή ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα και -όπως υπογράμμισε- όποιος καταπατεί ξένη ιδιοκτησία θα βρεθεί αντιμέτωπος με δικαστικές διαδικασίες».
Ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η υπόθεση Όραμς θα κριθεί τελικά στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο θα κληθεί να δώσει ερμηνία στο πρωτόκολλο 10 της συμφωνίας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα. Επίσης όπως επισήμανε, όταν η υπόθεση πάει στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, θα μπορεί να ακουστεί και η Κυπριακή Δημοκρατία ως διάδικος.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε εσφαλμένη την τοποθέτηση του βρετανικού δικαστηρίου ότι είναι αναρμόδιο να εκτελέσει τις αποφάσεις του κυπριακού δικαστηρίου επειδή το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στα κατεχόμενα.
Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η πρόνοια για αναστολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου περιελήφθει στη συμφωνία επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την εφαρμογή του στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι εκεί όπου το κεκτημένο μπορεί να εφαρμοστεί, ισχύει όπως στην περίπτωση στην υπόθεση Όραμς.
Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι αν το βρετανικό δικαστήριο ζητούσε εκτέλεση της απόφασης θα είχε θετικότατα αποτελέσματα για την Κύπρο καθώς θα έθετε φραγμό στις οποιεσδήποτε αγορές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Παρατήρησε ωστόσο, ότι στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου υπάρχουν και θετικά στοιχεία όπως το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ενιαίος χώρος, ότι κυπριακά δικαστήρια έχουν εξουσίες σε ολόκληρη την επικράτεια, ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι έγκυρη κ.α.
Σχόλιο Αθήνας
Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό στην όλη διαδικασία, η οποία δεν έχει τελεσιδικήσει, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτέρικών, ερωτηθείς για την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.
Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη τοποθετηθεί για το θέμα και επισήμανε ότι ο λόγος τον οποίο επικαλείται το βρετανικό δικαστήριο είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Κατέληξε τέλος, ότι τα στοιχεία εν πολλοίς επιβεβαιώνουν ότι στα κατεχόμενα οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών είναι οι Ελληνοκύπριοι που τις στερήθηκαν.