«Οι μυστικές απαγωγές και ανακρίσεις είναι πρακτική εγκληματιών και όχι δημοκρατικών κυβερνήσεων»

Νίκη των τρομοκρατών η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2006 14:47
A- A A+

Την άμεση αντίδραση του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρενέ Βαν ντερ Λίντεν προκάλεσε η παραδοχή της υπαρξης μυστικών φυλακών της CIA εκτός ΗΠΑ από τον πρόεδρο Μπους http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/09/07/1235628.htm .

Όπως είπε ο κ. Βαν ντερ Λίντεν, η παραδοχή Μπους επιβεβαιώνει την εξονυχιστική έρευνα που διεξήγε τους τελευταίους μήνες το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνοντας παράλληλα πως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Υπήρξαν αυτοί που αμφισβήτησαν τον εισηγητή μας κ. Μάρτι και λοιδόρησαν τα συμπεράσματά του. Αποδείχθηκε ότι είχαν λάθος, ενώ επιβεβαιώθηκε ο μοναδικός ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών αξιών», παρατήρησε ο κ. Βαν ντερ Λίντεν και πρόσθεσε:

«Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι αυτές οι μυστικές κρατήσεις και ανακρίσεις διεξήχθησαν κάτω από ένα καθεστώς "εναλλακτικής δίκης", συνέβαλαν ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιθέσεις και έσωσαν ζωές. Εξαιτίας όμως της μυστικότητας, αυτός ο ισχυρισμός δεν μπορεί ποτέ να επαληθευθεί. Ακόμα και εάν είναι αλήθεια, τέτοιες μέθοδοι θα μειώσουν μακροπρόθεσμα την ασφάλειά μας».

«Το να απαγάγεις και να βασανίζεις ανθρώπους μυστικά - έστω και εάν βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα- είναι πρακτική που ακολουθούν οι εγκληματίες και όχι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Μακροπρόθεσμα, αυτές οι πρακτικές θα δημιουργήσουν περισσότερους τρομοκράτες και θα υποβαθμίσουν αξίες για τις οποίες μαχόμεθα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συμβάλει σε ένα τέτοιο σύστημα υποβάθμισης».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε ότι «όλοι οι κρατούμενοι θα πρέπει τώρα να αντιμετωπισθούν σύμφωνα με τις Συνθήκες της Γενεύης, και να εξασφαλισθεί μία δίκαιη δίκη στους 14 υπόπτους, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είναι κατ' ουσίαν νίκες για τους τρομοκράτες, των οποίων ο κύριος στόχος είναι να καταστρέψουν το κράτος δικαίου», κατέληξε ο Ρενέ Βαν ντερ Λίντεν.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή