Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπεν Μποτ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη.
Αμφότεροι οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στην υποχρέωση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε..
Αναφερόμενος στην πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μποτ σημείωσε ότι «τα πάντα εξαρτώνται από τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις ανειλημμένες υποχρέωσεις έναντι της Ε.Ε.».
«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες», αλλά «θα φανεί κατά πόσον θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες». «Είναι σαφείς οι στόχοι που έχουν τεθεί στην Τουρκία. Πιστεύουμε ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι εξίσου σημαντικός και για την Ε.Ε. και για την Τουρκία. Βεβαίως, δεν εθελοτυφλούμε και γνωρίζουμε ποιες είναι οι ελλείψεις. Υπάρχει σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου και αναμένεται έκθεση της Επιτροπής και μετά τα συμπεράσματα θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Νομίζω ότι είναι ακόμη νωρίς. Από ό,τι βλέπουμε μέχρι στιγμής δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Όπως γίνεται σε τέτοιες διαδικασίες θα συζητήσουμε οι εταίροι μεταξύ μας και θα ακούσουμε τις απαντήσεις και όταν δημοσιοποιηθεί η έκθεση θα δούμε πόσο έχουν εκπληρωθεί οι ανειλημμένες υποχρεώσεις», συμπλήρωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά της η κ.Μπακογιάννη έκανε σαφή διαφοροποίηση μεταξύ του Κανονισμού Εμπορίου και των δεσμεύσεων της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., λέγοντας ότι «ο Κανονισμός μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διαδικασίας της ΕΕ και δεν συνδέεται με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., στις οποίες όπως κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να ανταποκριθεί».
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στον Λίβανο, ένα θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα που η Ελλάδα έχει την προεδρία. Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κ. Μποτ για το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και υπογράμμισε ότι «αποτελεί θετικό βήμα η ανταπόκριση της Ε.Ε. για ουσιαστική συμμετοχή στη διεθνή δύναμη που θα αναπτυχθεί στον Λίβανο, για μια Ευρώπη που θέλει και μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στα διεθνή δρώμενα». Όπως επισήμανε, «είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη στη Μέση Ανατολή, χωρίς επίλυση του Παλαιστινιακού».