Ντενίζ Γιουτσέλ: Αγκαλιάζοντας την ελευθερία

Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018 17:11
UPD:18:12
REUTERS/STRINGER

Λίγες ώρες μετά την αποφυλάκισή του ο Ντενίζ Γιουτσέλ επέστρεψε στη Γερμανία. «Φυσικά χαίρομαι που είμαι ελεύθερος, αλλά η πικρία παραμένει» λέει ο ίδιος.

A- A A+

Η ελεύθερη δημοσιογραφία γιορτάζει μία μικρή νίκη: ο ανταποκριτής της WELT στην Τουρκία αφέθηκε ελεύθερος μετά από έναν χρόνο στη φυλακή. Μία πρώτη αποτίμηση από τον Σάσα Λέναρτς, επιτελικό στέλεχος της WELT.

367 ημέρες παρέμεινε προφυλακισμένος ο Ντενίζ Γιουτσέλ, χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία. Το μεσημέρι της Παρασκευής οι συνάδελφοί του στην εφημερίδα Die Welt, αλλά και χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που είχαν κινητοποιηθεί για την αποφυλάκισή του, αισθάνθηκαν ότι ο αγώνας τους δικαιώνεται, βλέποντας στα social media ένα συγκινητικό στιγμιότυπο: την πρώτη φωτογραφία του έξω από τη φυλακή, την πρώτη αγκαλιά με τη σύζυγό του, Ντιλέκ Μαγιατούρκ.

Τη φωτογραφία ανέβασε ο δικηγόρος του Γιουτσέλ. Έτσι πληροφορήθηκε τα ευχάριστα νέα και ο Σάσα Λέναρτς, επιτελικό στέλεχος της WELT. «Κι εγώ μέσω Twitter το έμαθα. Είδα τη φωτογραφία που ανέβασε ο Βεϊζέλ Οκ, ο δικηγόρος του Γιουτσέλ. Ήταν μια στιγμή με έντονη φόρτιση, εκεί ξανασκέφτεσαι όλα όσα προηγήθηκαν, αλλά αισθάνεσαι μεγάλη χαρά και ανακούφιση. Είναι μια στιγμή που δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου...» λέει ο δημοσιογράφος της WELT στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF).

EURONEWS

Λίγες ώρες μετά την αποφυλάκισή του ο Ντενίζ Γιουτσέλ επέστρεψε στη Γερμανία. «Φυσικά χαίρομαι που είμαι ελεύθερος, αλλά η πικρία παραμένει» λέει ο ίδιος. Τις επόμενες μέρες θα δει και τους συναδέλφους του στην εφημερίδα. "Ακόμη δεν κατάφερα να μιλήσω απευθείας μαζί του" λέει ο Σάσα Λέναρτς. «Μίλησα με τον συνάδελφό μας Ντάνιελ Ντύλαν Μπέμερ, ο οποίος τους προηγούμενους μήνες είχε αναλάβει και το μεγαλύτερο κομμάτι των επαφών με την οικογένειά του και τους δικηγόρους του. Μαθαίνω ότι, όπως λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις, 'δεδομένων των συνθηκών' είναι καλά. Νιώθει χαρά και ανακούφιση. Μπορούμε να φανταστούμε βέβαια ότι κι αυτός δεν μπορεί ακόμη να αποτιμήσει τί συνέβαινε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και πώς θα τον επηρεάσει. Αλλά σήμερα αυτό που προέχει είναι ότι απαλλάχθηκε από όλο αυτό το βάρος...»

«Δεν έγινε κάποια συμφωνία»

Ενεργό ρόλο στην αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτσέλ είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος πάντως απορρίπτει κάθε υπαινιγμό για παρασκηνιακές συμφωνίες ή μυστικά ανταλλάγματα. Το ίδιο πιστεύουν οι συνάδελφοι του Γιουτσέλ στη WELT, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι και ο ίδιος ο ανταποκριτής τους είχε απορρίψει εξ΄αρχής κάθε «προσφορά» για παρασκηνιακές συνεννοήσεις. «Όχι, κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών, το είπε και η καγκελάριος. Αλλά και ο ίδιος ο Ντένιζ πάντα το έλεγε με επιμονή, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία τέτοια συμφωνία...»

Το παράδοξο είναι ότι λίγο πριν την αποφυλάκιση του Γιουτσέλ η αρμόδια εισαγγελία είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 18 ετών για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Αυτό σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος της WELT παραπέμπεται σε τακτική δικάσιμο, έστω κι αν αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος και μάλιστα χωρίς περιοριστικούς όρους. Αλλά θα επιστρέψει στην Τουρκία για να καθίσει στο εδώλιο;

«Αυτή τη στιγμή μου φαίνεται μάλλον απίθανο να δούμε τον Ντενίζ Γιουτσέλ στο δικαστήριο» λέει ο Σάσα ¨Λέναρτς. «Υποθέτω ότι μπορεί να δικαστεί ερήμην. Αλλά μπορώ να φανταστώ και ένα άλλο σενάριο, δηλαδή να επανεξετάσει το κατηγορητήριο η τουρκική δικαιοσύνη για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο. Είναι παράλογες οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Γιουτσέλ και νομίζω ότι όποιος διαβάσει το κατηγορητήριο το αντιλαμβάνεται αυτό».

Ισόβια για έξι δημοσιογράφους

Την ίδια ώρα που ο Ντενίζ Γιουτσέλ άφηνε πίσω του της φυλακές της Κωνσταντινούπολης τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε άλλους έξι δημοσιογράφους με την κατηγορία ης υποκίνησης ή και της συμμετοχής στο πραξικόπημα του 2016. «Είναι οδυνηρό αυτό που συνέβη» λέει ο Σάσα Λέναρτς. «Και ο ίδιος ο Ντενίζ στις ανταποκρίσεις του έγραφε για τους συναδέλφους, τους γνώριζε και προσωπικά. Είναι παράλογες οι ποινές γι αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι απλώς κάνουν τη δουλειά τους και αγωνίζονται για την ελευθερία του τύπου και τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή