Ν. Κοτζιάς για Τουρκία: Έφτασαν στην κόκκινη γραμμή

Η νομική υπηρεσία του ΥΠΕΞ εξετάζει αν η Ελλάδα δικαιούται αποζημίωση από την Τουρκία
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 21:13
UPD:16/02/2018 12:59
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο περιστατικό στα Ίμια, ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα διαμήνυσε στην Άγκυρα πως σε ενδεχόμενο αντίστοιχο συμβάν «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά» από την ελληνική πλευρά.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha την Πέμπτη, υπογράμμισε ότι «τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά», ενώ καταλόγισε στην Άγκυρα πως «και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και δεν ξέρουν γεωγραφία».

Σημείωσε επίσης ότι η νομική υπηρεσία του ΥΠΕΞ εξετάζει αν η Ελλάδα δικαιούται αποζημίωση από την Τουρκία για τις φθορές στο σκάφος του Λιμενικού, το οποίο εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι νευρική «γιατί δεν πάει καλά στη Συρία και έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοιχτό».

«Και με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοιχτά της ανατολικής Μεσογείου, γιατί έχουν βρεθεί απ’ ό,τι φαίνεται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε, δε, ανόητο τον σύμβουλο του Ερντογάν, Γκιγίμ Μπουλούτ, ο οποίος είχε δηλώσει πως η Τουρκία είναι γίγαντας και η Ελλάδα μύγα. «Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, επεσήμανε ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη για τα θέματα που έχουν κλείσει.

Ανέφερε ακόμη ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα έχει δώσει ένα σχέδιο συμφώνου προς συζήτηση στην πλευρά των Σκοπίων. «Είναι ένα κείμενο το οποίο θα είναι, νομίζω, γύρω στις 20 σελίδες. Το πρώτο κομμάτι το έχουμε έτοιμο. Και θα αφορά στο όνομα, αλλά και στα παρεπόμενα του ονόματος» διευκρίνισε.

Επισήμανε παράλληλα ότι σε έναν συμβιβασμό και οι δύο πλευρές υποχρεώνονται να κάνουν υποχωρήσεις που δεν θέλουν. «Παραδείγματος χάριν, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει εδώ και 10 χρόνια τη σύνθετη ονομασία. Άμα λέγατε, τι όνομα θα ήθελα να δώσω ως νονός σε αυτή τη χώρα, δεν θα ήθελα να έχει το όνομα 'Μακεδονία' αλλά, δυστυχώς, εδώ και 25 χρόνια το όνομά της, ακόμα και αυτό που χρησιμοποιεί η Ελλάδα είναι μια σύνθετη ονομασία, 'πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία', που περιλαμβάνει το όνομα 'Μακεδονία', της Μακεδονίας» είπε για να προσθέσει: «Ας μην κάνουν μερικοί ως να μην περάσανε 25 χρόνια συμβιώνοντας με αυτή την ονομασία. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κάνουν έναν συμβιβασμό που σε αυτό το σημείο θα είναι δύσκολος για εκείνους».

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η πλευρά των Σκοπίων θα ήθελε να κρατήσει το όνομα «Δημοκρατία της 'Μακεδονίας'», αλλά «καταλαβαίνει ότι γεωγραφικά η 'Μακεδονία' δεν είναι σκέτη δικιά τους». «Η πλειονότητα της Μακεδονίας είναι σε εμάς. Πρέπει να μετακινηθεί από τον αλυτρωτισμό που σημαίνει ότι κατανοεί ότι το έθνος τους δεν προέρχεται από την Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου, από την αρχαιότητα, και ότι αυτή είναι κληρονομιά μόνο της Ελλάδας. Και θα πρέπει γενικά να εκφράσει το όνομα αυτή την πραγματικότητα. Υπάρχουν διάφορες ονομασίες. Είναι 'Άνω Μακεδονία', είναι 'Βόρεια Μακεδονία', είναι 'Μακεδονία του Βαρδάρη', είναι 'Μακεδονία Βαρντάσκι' κλπ» ανέφερε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει μια συζήτηση εκεί: Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά, εν δυνάμει, να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες; Αυτό νομίζω ότι θα είναι εκείνο που θα επιθυμούσανε στα Σκόπια».

Εξήγησε ακόμη ότι η δική του επιθυμία είναι «λίγο πιο σύνθετη: Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη, ηχητικά, και όπως το βλέπει κανείς, θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη 'Μακεδονία', γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική κληρονομία από την ελληνική Μακεδονία». 

«Προτιμώ το όνομα, όπως ακούγεται διεθνώς, να είναι σαφές ότι πρόκειται για αυτό το κομμάτι της Μακεδονίας που είναι στη σημερινή fYROM, στα Σκόπια, με Αλβανούς και Σλάβους, και ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία. Δεν θέλω να μπερδεύονται. Και στην ίδια τους τη γλώσσα, έτσι κι αλλιώς εκείνοι το καταλαβαίνουν» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή