Το πόρισμα για τις μετρήσεις της AGB

Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2006 14:03
A- A A+

Παρουσιάσθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης (ΕΕΕΤ) της Ελεγκτικής Εταιρείας Ερευνών Μετρήσεων ΜΜΕ (ΕΕΕΜ-ΜΜΕ) το πόρισμα των ελεγκτών για την αξιολόγηση του συστήματος μέτρησης τηλεθέασης της εταιρείας AGB NIELSEN MEDIA RESEARCH για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος 2004-Αύγουστος 2005.

Το πόρισμα αυτό έχει ήδη κοινοποιηθεί στην εταιρεία AGB N.M.R., στο Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων καθώς και στους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων.

Τα κυριότερα σημεία του αναφερόμενου πορίσματος συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

- Η κατανομή ως προς τον βαθμό αστικότητας των νοικοκυριών του δείγματος κρίνεται σύμφωνη με τις προδιαγραφές που όρισε η ΕΕΕΤ.

- Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατά την επικύρωση των συλλεγόμενων στοιχείων, την ημερήσια στάθμιση του δείγματος, τον εντοπισμό και έλεγχο των οριακών συμπεριφορών στην τηλεθέαση (ιδιαίτερα υψηλή/χαμηλή), τη διεξαγωγή της τηλεφωνικής έρευνας βάσης καθώς, και κατά τις έρευνες ταυτοχρονίας που διεξάγονται όσον αφορά τα μέλη του δείγματος.

- Η καθημερινή παραγωγή του δείγματος παρουσίασε σταθερότητα κατά την περίοδο του ελέγχου και η ανανέωση έγινε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές των λόγων αποχώρησης των νοικοκυριών και χωρίς να διαπιστωθεί στατιστικά σημαντική μεταβολή των παραγόμενων τηλεοπτικών μεγεθών, λόγω ανανέωσης του δείγματος.

- Από τις αναλύσεις των ελεγκτών και τους επιτόπιους ελέγχους των διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνται και καταγράφονται ορθά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος, η δε ταχύτητα αποκατάστασης των εντοπισμένων αλλαγών στις οικογένειες του δείγματος (πρόσθεση/αφαίρεση μελών, ένταξη στη μέτρηση νέων τηλεοπτικών συσκευών, αποκατάσταση βλαβών κ.ά.) ήταν ικανοποιητική.

- Παρατηρήθηκε αυξημένη διασπορά των συντελεστών στάθμισης των ατόμων του δείγματος και αντίστοιχη μείωση του μεγέθους του ενεργού δείγματος της έρευνας, ως αποτέλεσμα της μη αναλογικής κατανομής του δείγματος ως προς την αστικότητα των οικογενειών, την υπο-εκπροσώπηση ορισμένων δημογραφικών ομάδων (κυρίως των ατόμων ηλικίας 55+ και της κατώτερης κοινωνικό-οικονομικής τάξης) και των απωλειών της καθημερινής παραγωγής.

- Οι ελεγκτές επισημαίνουν την ανάγκη διεξαγωγής ειδικής μελέτης με αντικείμενο την ενδεχόμενη σχέση της διάρκειας παραμονής στο δείγμα με την καταγραφόμενη τηλεοπτική συμπεριφορά, καθώς διαπιστώνεται σταθερή αύξηση του μέσου χρόνου παραμονής των νοικοκυριών του δείγματος.

Ο έλεγχος της επόμενης περιόδου, από Σεπτέμβριο 2005 μέχρι Αύγουστο 2006, έχει ήδη ανατεθεί σε ομάδα ελεγκτών και διεξάγεται σύμφωνα με τυποποιημένες διαδικασίες που συμφωνήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο μεταξύ της ΕΕΕΤ, των ελεγκτών της και της AGB N.M.R.

Υπενθυμίζεται ότι από το 1992 ο έλεγχος διεξάγεται σε συνεχή βάση από ελεγκτές που ορίζει η Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης (ΕΕΕΤ), και σύμφωνα με της οδηγίες αυτής. Η Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης (ΕΕΕΤ) λειτουργεί στο πλαίσιο της Ελεγκτικής Εταιρεία Ερευνών Μετρήσεων ΜΜΕ (ΕΕΕΜ-ΜΜΕ) που έχει συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό την διαρκή μέριμνα για την ορθή λειτουργία της έρευνας Μέσων και έχει συνεισφέρει στην σημαντική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των εταιρειών μέτρησης τηλεθέασης στον χώρο της επικοινωνίας..

Αρχικά, η Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης (ΕΕΕΤ) θεσπίσθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος και με την συμμετοχή των κυριότερων τηλεοπτικών Σταθμών, της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης-Επικοινωνίας (ΕΔΕΕ), του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης & Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ).

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV