Ο υπ. Εξωτερικών του Λιβάνου «έστησε» τον Τίλερσον;

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 14:04
UPD:14:10
REUTERS/MOHAMED AZAKIR
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ περίμενε πολλά λεπτά στο προεδρικό μέγαρο του Λιβάνου, προτού ο Λιβανέζος ομόλογός του να έρθει και να τον υποδεχθεί, πριν από την έναρξη των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν τον κ. Τίλερσον να κάθεται σε δωμάτιο δίπλα σε μια άδεια καρέκλα προτού ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Γκεμπράν Μπασίλ να έρθει και να κάνει χειραψία μαζί του, κάτι που μοιάζει να απέχει μακράν από τα διπλωματικά έθιμα.

Πάντως η Προεδρία του Λιβάνου αρνήθηκε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έμεινε να περιμένει πολλά λεπτά στο προεδρικό μέγαρο τον Λιβανέζο ομόλογό του μέχρι να έρθει και να τον υποδεχθεί.

Το γραφείο της Προεδρίας αρνήθηκε ότι υπήρξε παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου. Ο Ραφίκ Κλέλα, επικεφαλής του γραφείου Τύπου, είπε ότι ο Ρεξ Τίλερσον είχε φθάσει μερικά λεπτά νωρίτερα από το αναμενόμενο και ότι η συνάντηση άρχισε την ώρα που είχε προβλεφθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στον Λίβανο, ο οποίος είναι από τις χώρες που λαμβάνουν μεγάλη στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή. Ο Μπασίλ δεν είχε υποδεχθεί τον Τίλερσον στην είσοδο του μεγάρου όταν έφθασε η αυτοκινητοπομπή του, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου Reuters.

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή και την ανοικτή, ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση», έγραψε ο Τίk. λερσον στο βιβλίο των επισκεπτών του προεδρικού μεγάρου του Λιβάνου μετά τις συνομιλίες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του λαού του Λιβάνου για έναν ελεύθερο και δημοκρατικό Λίβανο».

Ο Τίλερσον αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι και τον πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή