Αλ. Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε την αμφισβήτηση της εδαφικής μας ακεραιότητας

«Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της περιοχής» τόνισε μιλώντας σε στελέχη του Λιμενικού
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 12:05
UPD:13:09
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει, να δεχθεί ή να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στο αίθριο του υπουργείου Ναυτιλίας, στέλνοντας προς την Άγκυρα μήνυμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και τήρησης των αρχών της καλής γειτονίας.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «με απόλυτη νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει ανάγκη η περιοχή μας» για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που παίζει παιχνίδια», αλλά «μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. και κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή».

«Σίγουρα κάποιους τους ενοχλεί η αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Τους καλούμε να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ελληνικής Πολιτείας για την πλούσια και αποτελεσματική δραστηριότητα του Λιμενικού Σώματος. Επισήμανε ακόμη ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές, όχι για να θέτουν σε κίνδυνο ζωές».

Αναφερόμενος στο περιστατικό της διεμβόλισης του πλοίου «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια είπε ότι είναι αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από πλευράς της τουρκικής ακτοφυλακής που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επεσήμανε ακόμη ότι το Λιμενικό θα συνεχίσει να σώζει ανθρώπινες ζωες, αλλά και να φυλάσσει τα σύνορα που είναι και σύνορα της Ε.Ε., «γεγονος που κάποιοι ξεχνάνε», όπως συμπλήρωσε.

«Η επίδειξη ψυχραιμίας δεν συνιστά μόνο στάση ευθύνης, αλλά και γενναιότητας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο πλήρωμα να του ΠΑΘ και τα στελέχη του Λιμενικού, ενώ έκανε λόγο για «στάση ανευθυνότητας και δειλίας» από την άλλη πλευρά.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πλούσιο έργο του Λιμενικού στον τομέα διάσωσης ανθρωπίνων ζώων στη θάλασσα και στη αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων κάνοντας ειδική αναφορά στη υπόθεση του «ναρκόπλοιου» Noor 1 λέγοντας ότι πλοίο μετέφερε «λευκό θάνατο» που θα δηλητηρίαζε νέες και νέους στη χώρα μας.

Υπογράμμισε με σημασία ότι «αισθανόμαστε υπερήφανοι όταν στις διεθνείς συναντήσεις κάνουμε αναφορές στη δίκη σας δραστηριότητα, στη δίκη σας ανθρωπιά, την ίδια στιγμή που κάποιες άλλες χώρες στη Ευρώπη δεν επιδεικνύουν τα ίδια αισθήματα και στήνουν τείχη και φράχτες».

Τέλος αναφέρθηκε και στα μέτρα ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος που έλαβε τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση.

Τον Πρωθυπουργό προσφώνησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποιος τόνισε ότι η παρουσία τονώνει το αίσθημα αυτοπεποίθησης όλων μας και ιδιαίτερα του Λιμενικού Σώματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή