Απόκοσμη αγάπη, μυστηριώδης αιώρηση και μεταφυσική εξιλέωση

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 08:00
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μια υπερβατική αγάπη πέρα από κάθε στερεότυπο, μια ευφάνταστη ματιά στο προσφυγικό ζήτημα, το πιο στοιχειωμένο σπίτι του κόσμου, ένα αδηφάγο μητρικό ένστικτο, το ξύπνημα μιας άγριας δύναμης και μια ανεπιθύμητη μεταμόρφωση υφαίνουν τις ιστορίες τους  στον κινηματογραφικό ιστό αυτής της εβδομάδας.

«Η μορφή του νερού»

Με Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για τη σύνθεση του Αλεξάντρ Ντεσπλά και υποψήφιο για δεκατρία Όσκαρ, το αισθηματικό δράμα φαντασίας του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο είναι μια απόκοσμη ιστορία αγάπης μεταξύ μιας ονειροπόλας κωφάλαλης και ενός περίεργου αμφίβιου πλάσματος και, σύμφωνα με τον δημιουργό του, ένα αντίδοτο εναντίον του «φόβου και του κυνισμού», που εξερευνά τις φαντασιώσεις που δημιουργούμε, τα μυστήρια που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και τα τερατουργήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Οι Σάλι Χόκινς, Μάικλ Σάνον, Οκτάβια Σπένσερ, Μάικλ Στούλμπαργκ, Νταγκ Τζόουνς και Ρίτσαρντ Τζένκινς μάς μεταφέρουν στην Αμερική του Ψυχρού Πολέμου, όπου μια γυναίκα, μοναχική και εγκλωβισμένη σε μια μονότονη ζωή, εργάζεται ως καθαρίστρια σε ένα μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο υψίστης ασφαλείας. Η ζωή της αλλάζει δραματικά, όταν βρίσκει φυλακισμένο ένα αλλόκοτο αμφίβιο πλάσμα, που αποτελεί αντικείμενο απόρρητου πειράματος. Νιώθοντας έναν ισχυρό δεσμό μαζί του, κάνει τα πάντα για να το σώσει.

«Πραγματικά, η “Μορφή του νερού” είναι μία ταινία τόσο μη κυνική, όσο μπορεί να γίνει στο σινεμά ένα θέμα για τη σημασία της αγάπης. Η στιγμή που ερωτεύεσαι κάποιον δεν είναι η στιγμή που τον κοιτάς και του αρέσεις, αλλά η στιγμή που σε κοιτά και αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

«Το φεγγάρι του Δία»

Μετά τον «Λευκό θεό», ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κορνέλ Μουντρούτσο επιστρέφει με μία κοινωνική αλληγορία φαντασίας, καταθέτοντας το σχόλιό του για το φλέγον προσφυγικό ζήτημα. Ήρωάς του είναι ένας νεαρός Σύρος μετανάστης, ο οποίος, μετά τον πυροβολισμό του κατά την προσπάθειά του να περάσει τα σύνορα της Ουγγαρίας, αποκτά με έναν μυστηριώδη τρόπο την ικανότητα να αιωρείται. Στο στρατόπεδο όπου κρατείται, οι υπερδυνάμεις του τραβούν την προσοχή ενός διεφθαρμένου γιατρού, ο οποίος τον φυγαδεύει, με σκοπό να εξερευνήσει το ασυνήθιστο μυστικό του. Παίζουν οι Μεράμπ Νινίντζε, Σζόμπορ Τζέγκερ, Γκιόργκι Τσερχάλμι και Μόνικα Μπαλσάι.

«Winchester: Το σπίτι των φαντασμάτων»

Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το μεταφυσικό γοτθικό θρίλερ των Μάικλ και Πίτερ Σπίριγκ - με τους Τζέισον Κλαρκ, Έλεν Μίρεν και Σάρα Σνουκ - ζωντανεύει την ιστορία της Σάρα Ουίντσεστερ και του πιο στοιχειωμένου σπιτιού στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή, πενήντα μίλια έξω από το Σαν Φρανσίσκο και κατασκευάστηκε για να φυλακίσει μέσα του φαντάσματα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, μετά τον θάνατο του συζύγου της και της μικρής τους κόρης, η Σάρα Ουίντσεστερ επισκέφτηκε ένα μέντιουμ που την παρότρυνε να χτίσει ένα σπίτι - τάφο για όλες τις ζωές που είχαν χαθεί, εξαιτίας των όπλων που εμπορευόταν ο άντρας της. Βαθύπλουτη μετά τον θάνατό του, η γυναίκα αυτή, που πάντοτε φορούσε μαύρα και δεν άφηνε κανέναν να τη δει, επιστράτευσε τις γνώσεις της στην αρχιτεκτονική και το σχέδιο, για να φτιάξει ένα δαιδαλώδες οικοδόμημα που εξιλέωνε ψυχές. Στην ταινία, εκατοντάδες πνεύματα, που φυλακίστηκαν από εκείνη στο σπίτι αυτό, διψούν για εκδίκηση και προσπαθούν να την κάνουν δική τους.

«Η κόρη της Άπριλ»

Μία μάνα κλέβει τη ζωή της κόρης της σαν άλλος θηλυκός Κρόνος, στο μεξικάνικο αγωνιώδες δράμα του Μισέλ Φράνκο, το οποίο απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του 70ού Φεστιβάλ Καννών. Με τους Έμα Σουάρεζ, Άνα Μαρία Μπετσερίλ, Ενρίκε Αριζόν και Τζοάνα Λαρεκούι, μία δεκαεπτάχρονη κρύβει επιμελώς την εγκυμοσύνη της από τη μητέρα της. Όταν το μωρό γεννιέται, γίνεται απόλυτα σαφής ο λόγος που η κοπέλα ήθελε να την κρατήσει όσο το δυνατόν πιο μακριά.

«Μαύρος πάνθηρας»

Ήρωας της περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας της Marvel, που σκηνοθετεί ο Ράιαν Κούγκλερ, είναι ο Τ’ Τσάλα, ο οποίος, μετά τον θάνατο του πατέρα του που ήταν βασιλιάς ενός τεχνολογικά εξελιγμένου, αλλά απομονωμένου αφρικανικού κράτους, επιστρέφει στην πατρίδα του, για να αναλάβει τη θέση του. Όταν ένας παλιός ισχυρός εχθρός επανεμφανίζεται απειλώντας ολόκληρο τον πλανήτη, πρέπει να απελευθερώσει όλη τη δύναμη του Μαύρου Πάνθηρα, προκειμένου να τον αντιμετωπίσει και να τον συντρίψει. Παίζουν οι Τσάντγουικ Μπόσμαν, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Λουπίτα Νιόνγκο, Άντι Σέρκις, Μάρτιν Φρίμαν, Άντζελα Μπάσετ και Φόρεστ Γουίτακερ.

«Το γατοξόρκι»

Ένας διασκεδαστής σε παιδικά πάρτι, ο οποίος δεν αντέχει άλλο τη ρουτίνα του και το γατοκοστούμι που φοράει, είναι ο ήρωας της περιπέτειας κινουμένων σχεδίων του Ραφαέλ Ρίμπας. Όταν ζητάει βοήθεια από έναν όχι και τόσο ταλαντούχο μάγο, εκείνος τον μεταμορφώνει σε αυτό που μισεί περισσότερο: το κοστούμι του.

Προτεινόμενα για εσάς