Bartolomeo: Πλατφόρμα για εμπορική χρήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 19:05
ESA

Η πλατφόρμα Bartolomeo, σύμφωνα με τον ΕΟΔ, στοχεύει να προσελκύσει στο σταθμό νέους Ευρωπαίους χρήστες, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινότητας νεοσύστατων επιχειρήσεων (startups) και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του διαστήματος. 

A- A A+

Γρήγορη πρόσβαση στο διάστημα, παροχή δεδομένων υψηλής ταχύτητας και μια μοναδική θέση παρατήρησης αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του Batrolomeo- ενός νέου εγχειρήματος εμπορικού χαρακτήρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με σχεδιασμό που, σύμφωνα με τον ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) του επιτρέπει την πραγματοποίηση πολλών τύπων αποστολών σε ανταγωνιστικές τιμές από τον επόμενο χρόνο.

Ο Διαστημικός Σταθμός αυξάνεται σε μέγεθος τα τελευταία 20 χρόνια, και το ίδιο έχει γίνει και με τον αριθμό των πλατφορμών σε τροχιά που είναι αφιερωμένες στην επιστήμη. Ωστόσο, ερευνητές και μηχανικοί δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές για τα πειράματά τους. Μια δεκαετία μετά την εκτόξευσή του, το ευρωπαϊκό εργαστήριο Columbus της Ευρώπης δίνει πρόσβαση σε μια νέα πλατφόρμα η οποία προσφέρει προσιτή, γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στο διάστημα.

Η πλατφόρμα Bartolomeo, σύμφωνα με τον ΕΟΔ, στοχεύει να προσελκύσει στο σταθμό νέους Ευρωπαίους χρήστες, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινότητας νεοσύστατων επιχειρήσεων (startups) και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του διαστήματος. Η παρακολούθηση της Γης και οι τηλεπικοινωνίες, η εξωβιολογία και η έρευνα πάνω στον διαστημικό καιρό είναι τομείς μεγάλης ζήτησης που αναμένεται να ωφεληθούν από το νέο εγχείρημα.

Το Bartolomeo (που χαρακτηρίζεται All-in-one Mission Service) θα παρέχει πλήρη πρόσβαση για εξωτερικά φορτία στον σταθμό, ενώ θα παρέχει ανεμπόδιστη θέα στη Γη, άμεσο έλεγχο των πειραμάτων από το έδαφος και δυνατότητα λήψης δειγμάτων.

Ο ΕΟΔ  και η Airbus Defense and Space υπέγραψαν συμφωνία εμπορικής συνεργασίας που θα κάνει την πλατφόρμα Bartolomeo πραγματικότητα μέσα στο επόμενο έτος. Ενώ η ευρωπαϊκή εταιρεία χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και προωθεί την εμπορική εκμετάλλευση, ο ΕΟΔ θα υποστηρίξει την εκτόξευση, εγκατάσταση και λειτουργία της πλατφόρμας. Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔ, είναι η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή εμπορική εταιρική σχέση προσφέρει την ευκαιρία για επιστημονική έρευνα και επιδείξεις τεχνολογίας εκτός του διαστημικού σταθμού.

Η πλατφόρμα Bartolomeo, θα τοποθετηθεί στην μπροστινή πλευρά του Columbus, 400 χλμ. πάνω από τη Γη. Οι χρήστες θα απολαμβάνουν μια ικανότητα μεταφοράς δεδομένων 10 Gbit/s - αρκετά για το κατέβασμα μιας ταινίας υψηλής ευκρίνειας μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Η «φόρμουλα» για το μέγεθος του ωφέλιμου φορτίου είναι ευέλικτη: Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα μικρό μέρος του ωφέλιμου φορτίου (έως 5 κιλά) μαζί με άλλα πειράματα ή να έχουν στη διάθεσή τους μια ολόκληρη υποδοχή μέχρι 450 κιλά.

Η πλατφόρμα Bartolomeo προσφέρει 11 κενές θέσεις και ο χρόνος αναμονής από τη στιγμή που έχει υπογραφεί ένα συμβόλαιο μέχρι τη στιγμή που πάει για πτήση είναι ένα έως δύο χρόνια - πολύ μικρότερο από το κανονικό χρονικό πλαίσιο για πειράματα. Η συμφωνία ενοικίασης στο διάστημα είναι για τουλάχιστον ένα έτος.

Η πλατφόρμα Bartolomeo προορίζεται να εκτοξευθεί το 2019 με σκάφος Dragon της SpaceX.

Προτεινόμενα για εσάς