«Μπινλαντενισμός»

Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2006 19:18

A- A A+

Πέντε χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η αλ Κάιντα παραμένει μια πανίσχυρη οργάνωση, όμως η επιρροή της στο μουσουλμανικό κόσμο έχει μειωθεί, σύμφωνα με μια έκθεση του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Βρετανίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/09/08/1236124.htm .

Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα ευρήματα της έκθεσης, γιατί δεν διαθέτω στοιχεία περί του αντιθέτου. Θυμήθηκα όμως πρόσφατο άρθρο (28/8) στην «El Pais», όπου επισημαίνεται μία αντίφαση.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, πολλά μέλη της κυβέρνησης Μπους βεβαιώνουν ότι η αλ-Κάιντα έχει τραπεί σε φυγή (Ντόναλντ Ράμσφελντ και Κοντολίζα Ράις) ή έχει αποδεκατιστεί (Τζόρτζ Μπους). Οι μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο έχουν όμως αυξηθεί από το 2001, και στην πλειοψηφία τους διαπράττονται από φανατικούς ισλαμιστές.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, η αλ-Κάιντα έχει μεν υποστεί πλήγματα, αλλά έχει αντικατασταθεί από ένα ευρύτερο ιδεολογικό κίνημα που αποτελείται από τοπικούς τρομοκράτες. Οι τελευταίοι δεν διατηρούν στενές επαφές με την αλ-Κάιντα, διαπνέονται όμως από μια ιδεολογία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μπινλαντενισμός». Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι τρομοκράτες που ανατίναξαν σιδηροδρόμους στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου του 2004, σκοτώνοντας 191 ανθρώπους.

Σύμφωνα πάντως με πέντε βετεράνους της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με τους οποίους μίλησε πρόσφατα ο Πήτερ Μπέργκεν της «Εl Pais», η αλ-Κάιντα ως οργάνωση εξακολουθεί να αποτελεί μια πραγματική απειλή. Οι ηγέτες της δεν μοιάζει να αισθάνονται την πίεση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ο Οσάμα μπιν Λάντεν εμφανίστηκε φέτος σε τρεις βιντεοκασέτες σε διάστημα τριων μηνών, ενώ ο υπαρχηγός του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στέλνει από τα μέσα Ιουνίου ένα μήνυμα την εβδομάδα. Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι η ίδια η οργάνωση είναι εκτός μάχης. Και αν κρίνουμε από τις περυσινές επιθέσεις στο Λονδίνο, είναι πολύ πιθανό να ετοιμάζει την επιστροφή της.

Η βασική απόδειξη ότι οι επιθέσεις του Λονδίνου σχεδιάστηκαν από «ψηλά» είναι ότι οι δηλώσεις του φερόμενου ως αρχηγός των τρομοκρατών, ο Μοχάμεντ Σιντίκε Γιαν και του αλ Ζαουάχρι έγιναν στην Αλ Σαχάμπ (τα σύννεφα). Πρόκειται για την τηλεοπτική «πτέρυγα» της αλ-Κάιντα. Η πρώτη κασέτα της Αλ Σαχάμπ, ένα δίωρο ρεπορτάζ για την αλ-Κάιντα, κυκλοφόρησε στο Internet το καλοκαίρι του 2001 και ανέφερε ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κι ύστερα πώς εξηγείται η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν; Οι επιθέσεις αυτοκτονίας και οι αποκεφαλισμοί ομήρων δεν είναι μέθοδοι που «δανείστηκαν» οι Ταλιμπάν από την οργάνωση του μπιν Λάντεν;

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή