Ν. Αφρική: Άμεση πρόταση μομφής κατά του προέδρου Ζούμα, εάν δεν παραιτηθεί

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 12:58
UPD:13:04
EPA/NIC BOTHMA
A- A A+

Το κυβερνών, κεντροαριστερό Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) κάλεσε τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής και πρώην πρόεδρό του, Τζέικομπ Ζούμα, να παραιτηθεί από αρχηγός του κράτους, αλλιώς την Πέμπτη θα υποβάλει εναντίον του πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο.

Την Τρίτη, το κόμμα, του οποίου ηγετική μορφή υπήρξε ο Νέλσον Μαντέλα και το οποίο κυβερνά αδιάλειπτα τη Νότια Αφρική από το 1994, κάλεσε τον κ. Ζούμα, διά στόματος του γενικού του γραμματέα, Έις Μαγκασούλε, να παραιτηθεί, λόγω της εμπλοκής του ως υπόπτου σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίων πόρων.

Ο Τζέικομπ Ζούμα φερόταν να έχει δεχθεί να παραιτηθεί, αλλά να θέτει όρους η παραίτηση να γίνει σε έναν ορίζοντα τριμήνου έως εξαμήνου, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από το κόμμα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής απομακρύνθηκε από την προεδρία του ANC στις 18 Δεκεμβρίου του 2017 και πλέον πρόεδρος του ANC είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ν. Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος είναι και ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Ζούμα στην προεδρία της χώρας.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, μολονότι είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης, δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά από το κάτω σώμα του κοινοβουλίου, την Εθνοσυνέλευση.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή