Διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας Βούτσιτς στην Κροατία

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 17:05
UPD:17:24
REUTERS/ANTONIO BRONIC
A- A A+

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς άρχισε τη διήμερη επίσκεψή του στην Κροατία, για την πρώτη συνάντηση των αρχηγών των δύο κρατών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τον κ. Βούτσις υποδέχθηκε στην προεδρική κατοικία η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Σερβίας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, καθώς και τον πρόεδρο του κροατικού κοινοβουλίου Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται συνάντηση με εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας στην Κροατία.

Οι σχέσεις των δύο πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών είναι τεταμένες ουσιαστικά από το 1991, όταν η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, η οποία ακολουθήθηκε από ένοπλη εξέγερση των Σέρβων μειονοτικών αποσχιστών στο κροατικό έδαφος, με τη βοήθεια του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, ο οποίος ελεγχόταν πια από τους Σέρβους.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Ζάγκρεμπ είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ σερβικές σημαίες είχαν αναρτηθεί δίπλα σε κροατικές στη διαδρομή του επικεφαλής του σερβικού κράτους στην κροατική πρωτεύουσα.

Εκατοντάδες Κροάτες διαδήλωσαν ενάντια στην επίσκεψη, ζητώντας πολεμικές αποζημιώσεις από τη Σερβία για τον πόλεμο του 1991-1995.

Οι συνομιλίες αναμένεται να περιλάβουν τα μειονοτικά δικαιώματα, ορισμένες συνοριακές διαφορές, τους αγνοούμενους του πολέμου, καθώς και τη συνεργασία για την προσαγωγή εγκληματιών πολέμου στη Δικαιοσύνη.

Η Κροατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Σερβία φιλοδοξεί να γίνει.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή